середа, 30 жовтня 2019 16:30

Дитина заразилася сибірською виразкою - проводять перевірку

Дитина заразилася сибірською виразкою - проводять перевірку
У Тернопільській області в дитини лікарі підозрюють сибірську виразку. Фото: styler.rbc.ua

В одному з центральних районів Тернопільської області в гострому захворюванні дитини лікарі упізнали симптоми сибірської виразки.

Про це з посиланням на Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ повідомляє Укрінформ.

Для уточнення діагнозу відібраний матеріал досліджень направила до Києва. Після перевірки діагноз буде підтверджений чи спростований.

"Напередодні в дитини виявлено захворювання із попереднім діагнозом "сибірська виразка". Хвороба шкірної форми, із середньоою важкістю перебігу. Дитина перебуває під наглядом лікарів", - повідомила виконувач обов'язків директора Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Оксана Чайчук.

За даними обласної лабораторної установи, на тернопільщині вже декілька десятиліть не фіксували жодного випадку захворювання на "сибірку".

В Україні сибірську виразку востаннє виявляли наприкінці вересня 2018 року в Одесі - тоді п'ятеро людей заразилися при забої хворої тварини. До того по одному випадку фіксували в 2012 році в Черкаській області та в 2008 році на Миколаївщині. В 2004 році на антракс захворіли троє людей в Чернівецькій області. Всі випадки мали шкірну форму хворобу та були успішно вилікувані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зафіксували новий спалах сибірської виразки

Сибірська виразка (антракс) — гостра інфекційна хвороба, яка може мати легеневу, кишкову форму але найчастіше зустрічається більш легка, шкірна форма недуги. Захворювання починається гостро: в перші години - температура тіла різко підвищується до 38-40 градусів, виникає слабкість. Зараження крові (сепсис) може розвинутися унаслідок будь-якого способу зараження.

Основне джерело інфекції — хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба. В організм інфекція потрапляє через шкіру, слизові оболонки верхніх дихальних шляхів, рідше — слизові оболонки кишківника.

Середня тривалість інкубаційного періоду захворювання становить 2-3 дні, можливі коливання від кількох годин до 8-14 діб.

В Одеській області в Сарматському районі в 2018 році зафіксовано спалах сибірської виразки серед людей. Госпіталізували зі шкірною формою хвороби 5 осіб - всі з села Міняйлівка.

Зараз ви читаєте новину «Дитина заразилася сибірською виразкою - проводять перевірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі