понеділок, 22 липня 2019 11:39

Розгромили найбільший невільничий ринок

Розгромили найбільший невільничий ринок
Козаки здобули кафу 1616 року Фото: global-analityk.com

Гетьман Війська Запорізького Петро Конашевич-Сагайдачний здобув Кафу - тепер Феодосія у Криму 22 липня 1616-го. Тоді місто належало Кримському ханству та вважалось найбільшим невільничим ринком. Десятки християнських рабів щоденно переправляли у володіння Османської імперії. Там жінки потрапляли у султанські гареми, чоловіки ставали рабами на галерах. Дітей перетворювали на яничар.

У липні Сагайдачний разом із козаками на 150-ти чайках вирушив у морський похід. Козаки розгромили декілька турецьких галер і 22 липня висадилися на березі поблизу Кафи. Передові частини козаків відволікали вартових міської брами. Вони назвалися султанським підрозділом, що прямує на війну в Іран. У цей час решта перебралися за стіни та вбили вартових, запустивши військо всередину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церкву під стінами фортеці Кам'янця-Подільського заклав гетьман Сагайдачний

Козаки увірвалися до міста та захопили цитадель. Вони грабували торгівельні лавки та звільняли невільників. Того дня тисячі людей на чайках вирушили у землі Речі Посполитої. Серед них були не лише українці, а й росіяни, серби, болгари, молдавани. Поет Касіян Сакович у вірші 1622-го "На жалісний погреб шляхетного лицаря Петра Конашевича-Сагайдачного" писав:

"Він за гетьманства свого взяв був місто Кафу —

Цісар турський там зазнав немалого страху!

Чотирнадцять тисяч він ворога розбив,

Одні каторги палив, іншії топив".

"Ремісникам, купцям, шинкарям… наказуємо, щоб не називалися козаками, й вилучаємо їх від себе й у майбутньому таких до нашого війська приймати не будемо", – писав козацький гетьман Петро ­Конашевич-­Сагайдачний в одному з універсалів 1617-го. Бо мав мету: створити з розбишак-­запорожців дієву армію й оформити їх у окремий суспільний стан. Усе своє гетьманування намагався, з одного боку, подолати зарозумілу впертість Варшави, а з другого – утихомирити свавілля Запорожжя.

Зараз ви читаєте новину «Розгромили найбільший невільничий ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі