пʼятниця, 08 грудня 2017 15:36

Розшифрували секретні рукописи ката концтабору

Марсель Наджарі написав свою розповідь про життя в таборі смерті 1944 року і сховав його в термосі. Записи були зроблені грецькою мовою. Знайти їх вдалося лише 1980-го, але за 36 років папір розмило від вологи, і читанню підлягала тільки невелика частина рукопису.

Відновити записи вдалося за допомогою комп'ютерного моделювання, пише facenews.ua.

Наджар був 1 з майже 2200 членів зондеркоманди - єврейських в'язнів, яких використовували СС для супроводу співвітчизників у газові камери.

Свої записи чоловік сховав біля крематорію Освенцима.

"Крематорій - це великий будинок з широким димарем і 15 печами. Тут два величезних підвали. В одному з них люди роздягаються, в іншому - камера смерті. Люди заходять у неї голими по три тисячі за один раз, їх закривають і подають газ. Після шести або семи хвилин мук вони вмирають", - пише Марсель.

  Ув'язнені концтабору
Ув'язнені концтабору

У своїх рукописах він розповідав, як нацисти проводили труби в приміщення, щоб газова камера була схожа на душову. Контейнери з газом завжди привозять на машині німецького Червоного Хреста в супроводі 2 есесівців. Попіл після спалення тіла середньої жертви важив близько 640 г.

Перш ніж поховати свої записи, Наджар написав передмову німецькою, польською та французькою мовами, в якому звертається з проханням до тих, хто знайде рукопис, передати її в грецьке посольство на ім'я свого друга Димитрос Стефанідес.

Марсель Наджар був грецьким євреєм і став свідком відчайдушного повстання членів зондеркоманди під керівництвом радянських військовополонених, які спробували підірвати 1 з 5 крематоріїв, використовуючи викрадену вибухівку. Бунт був пригнічений нацистами, і, оскільки Наджара не було серед його учасників, він вижив.

  Марсель Наджари
Марсель Наджари

Наджар помер 1971 року, 9 років не доживши до моменту, коли його записки знайшли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виставили на продаж тарілку, яку загубив Гітлер під час втечі

Понад 4 млн людей було знищені нацистами в крематоріях і на вогнищах табору Освенцим. Починаючи з 1940 року, в Освенцим з окупованих територій щодня прибували по 10 ешелонів з ув'язненими. У кожному ешелоні було 40-50 вагонів. У кожному вагоні було від 50 до 100 чоловік, при цьому 70% новоприбулих знищувалися одразу.

Зараз ви читаєте новину «Розшифрували секретні рукописи ката концтабору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі