вівторок, 25 листопада 2014 11:34

Ранньохристиянська секта ототожнювала Ісуса Христа з Сетом - вчені

Автор: Effy Alexakis, Macquarie University Ancient Cultures Research Centre
  Фоліант розпочинається цілою низкою молитов, які далі змінюються малюнки та заклинання
Фоліант розпочинається цілою низкою молитов, які далі змінюються малюнки та заклинання
 
Стародавній фоліант, який написаний, ймовірно, представниками однієї з ранньохристиянських сект, виявився посібником з ритуалів і заклинань. Про книгу, зміст якої не менш загадковий, ніж походження розповіли фахівці з Австралії.

Сифіани, або послідовники Сета - гностична секта, що існувала на межі античності та раннього середньовіччя. Як вірили самі сектанти, Сет - один з біблійних патріархів, третій син Адама і Єви, а також Ісус Христос. На думку доктора Малькольма Чота (Malcolm Choat), історика з університету Маккуорі, саме представник цієї секти написав містичну книгу, назву якої можна перекласти як "Посібник з ритуальної сили".

Незвичайний трактат анонімного автора, написаний коптською мовою, знайомить читача з різними магічними обрядами. У книзі можна знайти цілу низку заклинань і ритуальних дій, які допоможуть зцілитися від хвороб, вигнати злих духів і навіть приворожити потрібну людину.

Посібник з магії складається з 20 сторінок і написаний на пергаменті. Науковці стверджують, що він був створений на території Верхнього Єгипту у 7-8 столітті нашої ери.

Фоліант з 1981 року зберігається у фондах Музею античних культур університету Маккуорі в Сіднеї (Museum of Ancient Cultures). Книгу придбали у колекціонера на ім'я Міхаель Факелман. Як вона опинилася у Факелмана і де зберігалася, історикам невідомо.

"Книга починається з цілої низки молитов, які змінюються малюнки та заклинання," - пише доктор Чот у своїй книзі " Коптський довідник з надприродної ритуальної сили".

Коптські ритуали мають переважно побутовий характер і не вражають своєю витонченістю. Автор трактату запропонує віруючим прочитати молитву над парою залізних цвяхів, а потім увігнати їх в одвірок, по одному з кожного боку. На думку вченого, одне з довгих заклинань має на меті зцілення від поширеної хвороби - інфекційної жовтяниці лептоспирозу.

На сторінках зустрічаються посилання до імені Ісуса Христа та Сета в міфології сифіан. В одному з рядків прямо говориться: "Сет, Сет, живий Христос". Крім того, у книзі згадується ім'я невідомої божественної фігури "Бактіоти".

"Це двоїста особистість. Схоже, що Бактіота уособлює велику силу і є головним в матеріальному світі", - пояснює доктор Чот.

Вченого особливо цікавить питання про те, хто міг бути "читачем" цієї книги. Офіційна церква вважала сифіотів єретиками, і вже в 7-му столітті нашої ери вони були дуже малочисельні.

"Точно визначити дуже важко, але мабуть це був хтось, пов'язаний з містицизмом, проте не мав офіційного духовного сану. Через гоніння люди воліли не афішувати свою магічну діяльність", - говорить Чот.

Зараз ви читаєте новину «Ранньохристиянська секта ототожнювала Ісуса Христа з Сетом - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі