субота, 29 жовтня 2022 07:05

Куля влучила в ґудзик піджака президента

Куля влучила в ґудзик піджака президента
Вбивця Чолгош встиг вистрілити тільки двічі. Перша куля влучила в ґудзик на животі Мак Кінлі, друга влучила в живіт і застрягла. Фото: https://www.gettyimages.com

Вбивцю американського президента Вільяма Мак-Кінлі Леона Чолгоша 29 жовтня 1901-го стратили на електричному стільці в державній в'язниці міста Буффало, штат Нью-Йорк.

Леон Франк Чолгош народився у польсько-американській багатодітній родині. Після економічної кризи 1893-го втратив роботу і приєднався до клубу анархістів. Всі вважали його відлюдником і диваком. 25 президента США Вільяма Мак-Кінлі називали улюбленцем народу. Протягом всього президентського терміну Мак-Кінлі тісно спілкувався з населенням і пресою.

У травні в місті Баффало відкрили грандіозну Панамериканську виставку. Її вирішив відвідати Мак-Кінлі. Служба безпеки всіляко його відмовляла – занадто багато людей там буде. Про те, що Мак-Кінлі збирається на виставку, Чолгош прочитав в газетах тижнем раніше. Він приїхав в Баффало і зняв кімнату. Купив револьвер 32-го калібру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Застрелили чоловіка, який вбив президента

6 вересня глава держави з'їздив на Ніагарський водоспад, а після повернення вирішив неформально поспілкуватися з публікою в концертному залі "Храм музики". Чолгош став в чергу людей, револьвер у руці замотав хусткою. Опинившись віч-на-віч з президентом, Чолгош натиснув на спусковий гачок, але встиг вистрілити тільки двічі. Перша куля влучила в ґудзик на животі Мак Кінлі і не заподіяла президенту шкоди. Друга влучила в живіт і застрягла. Президент встояв, його підхопили під руки. Співробітники секретної служби схопили Чолгоша.

Куля пройшла через шлунок, підшлункову залозу і нирку та застрягла в м'язах спини президента. Лікарям не вдалося витягти її. В рану занесена інфекція. Через шість днів почалася гангрена. У п'ятницю, 13-го, Мак-Кінлі в муках помер.

У той же день віце-президент Теодор Рузвельт присягнув і став 26 президентом США. Суд над Леоном Чолгошем розпочався через дев'ять днів після смерті президента. Він відмовився спілкуватися з адвокатами, яких йому призначили та повністю визнав свою провину. Присяжним знадобилося лише півгодини, щоб винести рішення. Чолгош засуджений до смертної кари. Тіло і майно закопали.

Авраама Лінкольна обрали президентом Сполучених Штатів Америки 6 листопада 1860-го Він боровся із рабством і нажив багато ворогів. Через п'ять років після обрання, його вбили з пістолета. На фермі у Вірджинії під час затримання поліцією 26 квітня 1865-го застрелили актора Джона Бута. Це він вбив президента США Авраама Лінкольна.

Зараз ви читаєте новину «Куля влучила в ґудзик піджака президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі