четвер, 14 листопада 2013 12:43

Промову "Жити стало веселіше" Сталін виголосив перед стаханівцями
15

У серпні 1935 року донецький шахтар Олексій Стаханов (праворуч на фото) встановив світовий рекорд з видобутку вугілля, за 5 годин 45 хвилин роботи добувши 102 тонни
Фото: Фото: bigpicture.ru
Залишилось чимало свідчень іноземців, які приїздили в СРСР. Багато хто з них заїжджав і на Донбас, якому незмінно присвячували кілька аркушів своїх подорожніх нотаток. Серед них був і Андре Жід, який, після чергових відвідин СРСР у червні 1937 року, видав свою книгу «Повернення в СРСР»
Письменник приїхав в легендарний санаторій «Донбас» в Сочі, є офіційна хроніка візиту, в якій описано захоплення гостя
Прагнення опинитися серед передових підприємств, які розвивали стаханівський рух, також призводило і до різного роду махінацій, що ставить під сумнів справжні досягнення працівників промисловості. Чималу роль тут зіграв і матеріальний фактор - стахановці отримували дуже великі як на той час преміальні, про що охоче повідомляли газети

Перша Всесоюзна нарада стаханівців відбулася 14 листопада 1935 року в московському Кремлі. Вона підкреслила важливу роль стаханівського руху в "соціалістичному будівництві". На цій же нараді прозвучала фраза Сталіна, яка стала згодом крилатою: "Жити стало краще, товариші. Жити стало веселіше".

Пропонуємо Вашій увазі рідкісні фотографії з "хорошого і веселого" життя стаханівських робітників у СРСР 30-х років.

Прагнення опинитися серед передових підприємств, які розвивали стаханівський рух, призводило і до різного роду махінацій, що ставить під сумнів справжні досягнення робітників. Чималу роль тут зіграв і матеріальний чинник - стахановці отримували дуже великі на ті часи преміальні, про що охоче повідомляли газети. Відомий випадок, коли робітник виконав завдання на 175 % і заробив за 7 годин 48 руб. (тоді як середня місячна зарплата робітника на комбінаті становила близько 300 рублів). Оскільки і начальство, і самі робітники були зацікавлені в "стаханівському" перевиконанні плану, часто з'являлася тенденція до заниження норм.

Багато іноземців заїжджали на Донбас, якому незмінно присвячували кілька аркушів своїх подорожніх нотаток. Серед них був і французький письменник Андре Жід. Після чергового відвідування СРСР у червні 1937 року він видав свою книгу "Повернення в СРСР". на той час Жід був одним з найпопулярніших західних письменників в "країні Рад".

Дивлячись на величезний портрет Стаханова на стіні, він щиро дивувався: "Йому вдалося, кажуть мені, виконати за п'ять годин роботу, на яку потрібно вісім днів. Насмілювався запитати, чи не означає це, що на п'ятигодинну роботу спочатку планувалося вісім днів. Але питання моє зустріли стримано, не відповіли на нього. Тоді я розповів про те, як група французьких шахтарів, що мандрувала СРСР, по-товариському замінила на одній з шахт бригаду радянських шахтарів і без надзусиль, не підозрюючи навіть про це, виконала стахановську норму".

Після таких міркувань і публікацій, письменника за особистою вказівкою Сталіна більше в СРСР не пускали. Всі мали право лише на одну думку, схвалену керівної партією.

Все ж таки, незважаючи на багато негативних моментів - "рекордоманію", прагнення за будь-яку ціну збільшити кількісні показники на шкоду якості продукції і навіть різні махінації при нормуванні - поширення стахановського руху дозволило підвищити продуктивність праці, поліпшити дисципліну і виявити приховані резерви.

Зараз ви читаєте новину «Промову "Жити стало веселіше" Сталін виголосив перед стаханівцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі