вівторок, 05 грудня 2023 05:30

Проголосили республіку лемків

Проголосили республіку лемків
Делегати ухвалили, що єдиним розумним і корисним для русинського народу західних Карпат є приєднання "республіки" до Росії.

Руську Народну Республіку Лемків проголосили у селищі Флоринці - тепер Новосондецького повіту у Польщі 5 грудня 1918-го. Нове державне утворення протрималось два роки.

Після ліквідації Австро-Угорської імперії, в західній Лемківщини відбулися народні віча. Обрані на них ради об'єдналися у "Верховний Лемківський Союз" у Горлицях. Політично вони дотримувалися "русинської" антиукраїнської орієнтації. Підсилювали її православні священики-москвофіли.

Делегати ухвалили, що єдиним розумним і корисним для русинського народу західних Карпат є об'єднання просторів від Сяноку до Попраду в єдиній Руській республіці. Після дискусій більшістю голосів ухвалено приєднання "республіки" до Росії і виступили проти об'єднання з Західноукраїнською Народною Республікою. "Не хочему бути ні з поляками, ні з мадярами, ні з габсбургськими українцями", - заявили вони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям пообіцяли зменшення податків

Створили тимчасовий уряд на чолі з адвокатом Ярославом Качмачиком. Завели власну печатку з написом "Руська Народна Республіка". Із Росії почали надходити кошти на розвиток молодої держави. Поляки ж прагнули використати її проти українців.

12 березня 1920-го польські війська зайняли територію Лемко-Русинської Республіки і ліквідували республіку. Її лідери були заарештовані та постали перед польським судом.

Ярослава Качмарчика ув'язнили поляки. Діячів Лемківської республіки польська влада звинуватила у державній зраді, але процес закінчився їх виправданням. Захист довів, що вони ніколи не були громадянами Польщі.

В Івано-Франківську 26 травня 1990-го відбувся 1-й Всеукраїнський великий установчий збір Спілки незалежної української молоді (СНУМ-СУМ). Серед 220 делегатів понад сотню осіб були віком до 18 років. Учасники висловилися за посилення роботи в середовищі студентської та робітничої молоді.

Зараз ви читаєте новину «Проголосили республіку лемків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі