вівторок, 06 жовтня 2020 11:46

Проєкт арткерівника "Бабиного Яру" надіслав вінок на могилу неонациста

Проєкт арткерівника "Бабиного Яру" надіслав вінок на могилу неонациста
На могилі Тесака знайшли вінок від "Дау". Фото: Facebook/Вахтанг Кіпіані

На могилі російського неонациста Максима Марцинкевича "Тесака" помітили вінок від проєкту "Дау", авторства нинішнього арткерівника меморіалу "Бабин Яр" Іллі Хржановського.

"Вінок нацисту "Тесаку" від проєкту "Дау", який створив нинішній арткерівник меморіалу "Бабин Яр" Хржановський. Дна нема. Є тільки "русский мир", гроші рускіх олігархів і рускіє ліберали, які жити не можуть без рускіх нацистів", - написав у Facebook журналіст Вахтанг Кіпіані.

Тесак знімався у проєкті "Дау".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські гроші і неонацисти – що не так із меморіалом у Бабиному Яру

"У будь-якій іншій країні після такого донори миттєво припинили б фінансування проєкту, держава - надання підтримки, худрука звільнили б і вибачились. Але не в нас. Бо меморіал "Бабин Яр" - проєкт, націлений не на суспільні інтереси, а на задоволення амбіцій головних донорів. Дивовижно, з якою самовбивчою наполегливістю донори тримаються за цього токсичного персонажа, через якого весь проєкт - важливий і цінний - іде прахом", - написав директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко.

Марцинкевича знайшли мертвим у російській в'язниці 16 вересня. За офіційною інформацією, він здійснив самогубство.

Представники української культурної та наукової спільноти звернулися до президента Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та мера Києва Віталія Кличка з вимогою взяти повну державну відповідальність за створення Національного меморіального комплексу в Бабиному Яру.

Автори звернення вимагають покласти відповідальність за процес меморіалізації Бабиного Яру на Український інститут національної пам'яті. В основу державних заходів у цьому напрямку має лягти Концепція комплексної меморіалізації Бабиного Яру, яку підготувала робоча група українських науковців при Інституті історії України НАНУ на виконання розпорядження Кабінету міністрів України від 26 липня 2018 року та на замовлення Міністерства культури України і Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр".

Зараз ви читаєте новину «Проєкт арткерівника "Бабиного Яру" надіслав вінок на могилу неонациста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі