середа, 03 січня 2018 17:41

Міцність Бруклінського мосту перевіряли слонами

Міцність Бруклінського мосту перевіряли слонами
Бруклінський міст відкрили ходою 21 слона Фото: tech-diving.ru

3 січня 1870 року між двома частинами Нью-Йорка - Мангеттеном та Брукліном - почали будувати міст.

Ідея створення Бруклінського мосту належала інженеру німецького походження Джону Роблінгу. Через своєрідну бурхливість протоки Іст-Рівер міст треба було зробити якнайвище. Роблінг взяв за основу підвісну конструкцію, в якій основне навантаження брали на себе сталеві канати. На момент будівництва міст вважався найбільшим з підвісних у світі. Такі гігантські масштаби будівництва навіювали сумніви у багатьох жителів Нью-Йорка.

Багато хто побоювався, що в перші дні експлуатації міст рухне. Ще під час будівництва міст вважали проклятим. На будівництві загинули 27 чоловік, зокрема і Джон Роблінг. Після його смерті будівництво очолив його син — Вашингтон Роблінг. Але невдовзі Вашингтон отримує серйозну травму ноги, і закінчити справу довелося його дружині Емілі Роблінг.

Щоб розвіяти сумніви про нестійкість мосту, влада домовилася провести по ньому 21 слона. Для цього був надісланий лист до самої королеви Британії Вікторії, з проханням продажу найвідомішого слона Джамбо. Африканський слон Джамбо гастролював по всьому світу та вважався зіркою циркової арени, пише livejournal.

9 квітня 1882 року в супроводі духового оркестру 21 слон, зокрема і Джамбо, пройшлися по Бродвею. Кульмінацією ходи стало проходження слонів через Бруклінський міст. Ця грандіозна хода розвіяла усі сумніви про руйнацію мосту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міст Патона під час війни називали іменем німецького воєначальника

Миколаївський ланцюговий міст — перший капітальний міст через Дніпро у Києві. Його урочисто відкрили 1853 року. Будували 5 років за проектом британського інженера Чарльза Віньйоля.

Міст завдовжки 776 м і завширшки 16 м. Вважався найдовшим у Європі. Його срібну модель виставили у Лондоні на Всесвітній виставці 1851 року.

Зараз ви читаєте новину «Міцність Бруклінського мосту перевіряли слонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі