субота, 27 липня 2019 08:20

Президента звинуватили у перешкоджанні правосуддю

Президента звинуватили у перешкоджанні правосуддю
Річарда Ніксона звинуватили у перешкоді правосуддю. Фото: disgustingmen.com

Президента США Річарда Ніксона 27 липня 1974 року звинуватили у перешкоді правосуддю. Він відмовився віддати плівки з інформацією, пов'язаною з Вотергейтським скандалом. Під тиском громадськості Ніксон подає у відставку.

У Вашингтоні почались сенатські слухання "Вотергейтської справи" 17 травня 1973-го. Президента Річарда Ніксона звинувачують у зловживанні владою.За рік до того один з охоронців фешенебельного вашингтонського готелю "Вотергейт", Френк Віллс викликав поліцію. Він побачив, що вночі хтось пробрався в офіс комітету Демократичної партії.

Поліція затримала п'ятьох людей. Вони налаштовували аудіоапаратуру й фотографували документи. Всі – колишні агенти Центрального розвідувального управління. Подробиці справи засекречують на кілька місяців – доки не минуть президентські вибори. Ніксона обирають на другий термін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Космонавти назбирали 25 кілограмів місячного ґрунту

У вересні журналісти The Washington Post публікують докази, що шпигуни діяли з відома Білого дому. У січні 1973 року злочинців засуджують. Президент заперечує свою причетність до скандалу. У січні 1973 року засудили шпигунів, які проникли у "Вотергейт". Президент заперечує свою причетність.

Опозиція знаходять плівки із записами розмов Ніксона із співробітниками. На них президент наказав директору ФБР припинити розслідування "Вотергейтської справи" та контролювати публікації в пресі.

Комітет юстиції Палати представників розпочинає розгляд процедури імпічменту. Звинувачують Ніксона у зловживанні владою, лжесвідченні та неповазі до конституційних прав Конгресу. Під тиском фактів і громадськості 9 серпня 1974 року Ніксон подає у відставку.

"Це маленький крок для людини і величезний стрибок для людства" - каже командир космічного корабля "Аполлон 11" Ніл Армстронг. 20 липня 1969 року о 22-56 за європейським часом він вийшов із космічного модуля "Орел" і ступив на поверхню Місяця.

Зараз ви читаєте новину «Президента звинуватили у перешкоджанні правосуддю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі