четвер, 18 серпня 2022 07:05

Президента заблокували на дачі

Президента заблокували на дачі
Горбачова переконували ввести в країні надзвичайний стан чи передати повноваження Фото: jalita.com

18 серпня 1991 року президента СРСР Михайла Горбачова заблокували на дачі "Зоря" в кримському селищі Форос і взяли під домашній арешт. Події були початком серпневого путчу ГКЧП.

Того дня о 16:05 на територію президентської дачі в'їхав кортеж із чорних автомобілів. Усередині були керівник служби охорони КДБ Юрій Плеханов, до 15 членів структури, секретар ЦК КПРС Олег Шенін, заступник міністра оборони Валентин Варенніков, керівник апарату президента Валерій Болдін і заступник голови ради оборони Олег Бакланов. Мали переконати Горбачова вжити "рішучих кроків" для збереження СРСР.

Про прибуття посадовців Горбачова повідомив начальник президентської охорони. Президент намагався довідатися про мету візиту, але виявив, що всі телефони вимкнені, не працюють радіо й телевізор. Тоді попередив родину про можливий арешт, наказав не піддаватися на шантаж, а сам пішов на переговори.

Прибулі сказали, що приїхали через вимушені обставини. Доповіли Горбачову про можливий розвал СРСР, а потім примушували запровадити надзвичайний стан чи передати повноваження віцепрезиденту Геннадію Янаєву. Горбачов відмовився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аравійська нафта й образа Горбачова – від чого розвалився Радянський Союз

За офіційною інформацією, до ранку 19 серпня підпорядковані КДБ структури заблокували президента з родиною та всім транспортом на дачі. Згодом СРСР почало поширюватися повідомлення про створення Державного комітету з надзвичайного стану, ГКЧП, і його звернення до радянського народу. Незабаром Янаєв нібито через хворобу Горбачова проголосив себе виконувачем обов'язки глави держави. ГКЧП протистояло керівництво РРФСР – президент Борис Єльцин і віцепрезидент Олександр Руцький.

Станом на 21 серпня було зрозуміло, що путч провалився. За спогадами генерал-майора КДБ Льва Толстого, московські працівники схопили автомати й почали демонструвати, як вони охороняють президента.

Водночас деякі жителі й відпочивальники Фороса пізніше говорили, що не бачили жодного блокування президентської дачі й спокійно відпочивали й розважалися. А 21 серпня путчисти просто стояли під парканом резиденції, оскільки Горбачов не хотів їх бачити.

Михайла Горбачова обрали Генеральним секретарем ЦК КПРС у березні 1985 року. 15 березня 1990-го Горбачов став Президентом Радянського Союзу. Рушійною силою перебудови стали "гласність" і "відкритість". За його керівництва в СРСР почався процес "перебудови". Підсумком стало завершення тоталітарного режиму. Спробував поліпшити відносини зі США й Західною Європою. Як реформатор і дипломат, який змінив відносини СРСР з країнами заходу, нагороджений Нобелівською премією миру.

Зараз ви читаєте новину «Президента заблокували на дачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі