вівторок, 12 травня 2020 08:20

"Повітряний міст": як рятували німців після війни

"Повітряний міст": як рятували німців після війни
Під час "повітряних мостів" відбулось декілька нещасних випадків зі смертельними наслідками. Загиблим встановили пам'ятник у Берліні. Фото: Berlin Tempelhof Luftbrueckendenkmal.

Блокада Західного Берліну радянською владою закінчилася 12 травня 1949-го. Її розпочали у червні минулого року.

США, СРСР, Англія і Франція розділили Німеччину після війни на чотири зони окупації. Йосип Сталін радянізує власну окупаційну зону - Західний Берлін а потім - повністю блоковано. Сталін хоче, аби союзники залишили Берлін. В західних секторах люди повністю залежать від зовнішніх поставок продовольства. В ведені жорсткі норми економії електроенергії.

Союзники пропонують постачати продукти та необхідні товари за допомогою "повітряного мосту". Окрім продовольства - сухого молока, порошкового картопляного пюре та борошна, на літаках доставляли вугілля для опалення та виробництва електроенергії, бензин, медикаменти та інші необхідні місту речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болгар і греків вислали з Криму

Літаки в Берліні сідали кожні 3 хвилини. Проте якість забезпечення населення в цей час була ще гіршою, ніж у часи війни. Взимку різко виросли показники інфекційних захворювань та смертності. Відбулось декілька нещасних випадків зі смертельними наслідками. Найчастіша причина інцидентів — зіткнення літаків. Загинуло 40 британців, 41 американець, 6 німців.

За 11 місяців блокади літаки здійснили 195 тис. рейсів і доставили до Західного Берліна 1,5 млн тонн продовольства, вугілля, будматеріалів та інших товарів. У лютому 1949 року Сталін визнав поразку і скасував всі обмеження по зв'язку, транспорту, торгівлі, та зняв блокаду.

27 червня 1944 року розпочалося масове вивезення болгар, вірмен і греків з Криму до східних районів СРСР. Вивезли понад 15 тис. греків, 12,4 тис. болгар, 9,6 тис. вірмен.

Зараз ви читаєте новину «"Повітряний міст": як рятували німців після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі