вівторок, 16 червня 2020 09:32

Поставили пам'ятник зниклому селу

Поставили пам'ятник зниклому селу
Нині згадки про селище Олександрівка зберігаються лише у місцевих архівах Фото: capital.ua

У Немирівському районі Вінницької області встановили пам'ятник зниклому селу Олександрівка. Ініціаторами стали нащадки мешканців.

"Мій прапрадід був одним із засновників села, і нам необхідно зберегти пам'ять про предків, які тут жили", - каже Ольга Непийвода, яка разом зі ще однією активісткою, Жанною Окладнюк, організувала установку пам'ятника, повідомляє "Капітал".

Нині про село, яке проіснувало майже 80 років, практично не залишилося згадок. Його історія почалася 1903 року, коли четверо жителів довколишніх сіл купили землю у місцевого пана Олександра Мермана, звідки і походить назва. Сам пан був управителем у нащадків магната графа Станіслава Потоцького, який колись володів місцевими землями. Існує кілька теорій про те, звідки ці землі з'явилися у Мермана. За однією з них, ділянка над Бугом йому дісталася за заслуги перед Російською імперією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погода чи провокатори - на угорському меморіалі виявили пошкодження

"На той час селяни жили в основному зі свого натурального господарства, тому можливість придбати власні землі означала свого роду свободу. Земля ця була родюча, річка повноводна, що і дозволило їм пережити всі голодні роки ХХ століття", - розповідає жінка.

11 червня 1888 року в Києві, на Софійській площі, відкрили пам'ятник гетьманові Богдану Хмельницькому. Ідея встановити пам'ятник належить професору Миколі Костомарову. Царський уряд дав дозвіл.

Зараз ви читаєте новину «Поставили пам'ятник зниклому селу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі