вівторок, 28 листопада 2017 04:20

Після "касетного скандалу" почалися масові акції протесту

Після "касетного скандалу" почалися масові акції протесту
Наслідок "касетного скандалу" - акція "Україна без Кучми". Фото: Вікіпедія

28 листопада 2000 року лідер фракції Соціалістичної партії Олександр Мороз оприлюднив аудіозаписи розмов президента Кучми з урядовими чиновниками. Це дало підстави звинуватити його у причетності до зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе два місяці перед тим. Викликаний цим скандал і подальші публікації аудіозаписів привели до масових акцій антипрезидентських протестів і політичної ізоляції Леоніда Кучми на міжнародному рівні.

Через два місяці після зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе спікер Олександр Мороз заявив, що володіє таємними записами розмов Кучми з високопосадовцями. За його словами, у записах фігурували тодішні глава Адміністрації президента Володимир Литвин, міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко та керівник СБУ Леонід Деркач. На записах обговорюють діяльність Ґонґадзе і вирішують, як з ним бути. Розмову записав співробітник Служби охорони президента, майор Микола Мельниченко у кабінеті Кучми. Як розповів пізніше - використовував "жучок" і диктофони. На думку Мороза, оприлюднені розмови дають підставу вважати, що Кучма був причетний до зникнення журналіста.

У вересні 2002 року тимчасова слідча комісія Верховної Ради, розглянувши заяви дружини журналіста, Мельниченка та аудіозаписи, дійшла висновку: доказів достатньо, щоб вважати Кучму та його оточення причетними до організації викрадення журналіста. Також вимагала від Генпрокурора Святослава Піскуна порушити проти президента кримінальну справу. Мельниченко отримав політичний притулок в США у квітні 2001 року. Повернувся в Україні у 2007 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Георгія Ґонґадзе поховали через 16 років після смерті

У 2005 році за звинуваченням у причетності до вбивства Георгія Гонгадзе були затримані три колишніх співробітники Департаменту зовнішнього спостереження і кримінальної розвідки МВС і Юрій Кравченко був викликаний на допит до Генеральної прокуратури. Однак, напередодні, 2 березня 2005 року, він був знайдений убитим двома пострілами в голову. Справа проти Кучми за підозрою у його причетності до вбивства й незаконних дій щодо Ґонґадзе була порушена лише 21 березня 2011 року. І закрита через 9 місяців після того, як в ході її розслідування записи, зроблені Мельниченком, були відхилені в якості доказів.

Станом на 2016 рік до відповідальності не притягнений ні жоден із фігурантів "касетного скандалу", ні сам Олександр Мороз за наклеп чи Микола Мельниченко за фальсифікацію оприлюднених ним аудіозаписів.

Зараз ви читаєте новину «Після "касетного скандалу" почалися масові акції протесту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі