четвер, 06 лютого 2020 08:20

Полярники перейменували подаровану станцію

Полярники перейменували подаровану станцію
Британську антарктичну станцію передали українським полярникам за символічну ціну. Фото: 24tv

Британську антарктичну станцію "Фарадей" передали 6 лютого 1996-го українським полярникам за символічну ціну в один фунт стерлінгів. На її базі створено українську станцію "Академік Вернадський".

У ХХ ст. права на окремі території Антрактиди заявляли Англія, Франція, Нова Зеландія, Австралія, Норвегія, Аргентина, Чилі. 1959 року прийнято міжнародний Договір про Антарктику. Тепер Антарктида є міжнародним надбанням, без'ядерною зоною, до неї не можуть заходити військові кораблі.

Умовно розбита на національні сектори. На її території 87 станцій. На них живуть від 800 до 4000 осіб. 65 країн домовилися послати свої експедиції в Антарктиду, побудувати наукові станції й провести дослідження. Наукова база на Аргентинських островах поблизу Антарктичного півострова була заснована під час британської експедиції на Землю Грейама. 1947-го англійці заснували повноцінну цілорічну метеорологічну станцію. Назвали базою "F", а в 1977 році перейменовали в станцію "Фарадей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриття південного полюсу прославило маленьку країну

Після розвалу Союзу, Росія оголосила себе правонаступницею володіння антарктичними станціями і відмовила Україні в передачі жодної з них. Велика Британія виявила бажання передати свою станцію Фарадей Україні в обмін на інформацію з кліматичних досліджень. Українці станцію перейменували в "Академік Вернадський".

Щороку Антарктиду відвідує 40 тис туристів. На українську станцію "Академік Вернадський" приїжджає до 4 тис. відвідувачі на рік. На станції працюють від 11 до 15 українських дослідників. Щороку змінюються.

Норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен разом із чотирма товаришами на санях вирушив до Південного полюсу 19 жовтня 1911 року.

Зараз ви читаєте новину «Полярники перейменували подаровану станцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі