субота, 06 квітня 2024 18:44

Поляки розпочали воєнну кампанію проти Москви

Поляки розпочали воєнну кампанію проти Москви
1618-го польський королевич Владислав підтвердив своє право на московський престол Фото: www.msmap.ru

Похід польського війська на Москву розпочався з Варшави 6 квітня 1617-го. Королевич Владислав хотів утвердитись на престолі Московського царства. Його підтримали литовський гетьман Кароль Ходкевич та козацькі полки гетьмана Петра Сагайдачного.

Протягом жовтня 1617 року об'єднана польсько-литовська армія чисельністю близько 8 тис. осіб здобула міста Дорогобуж, Вязьму, Мещовськ, Козельськ, Серпейськ, Рославль. В грудні 1617 року бойові дії припинилися, більша частина польсько-литовського війська розмістилась в таборі поблизу Вязьми. Очікували підходу підкріплень.

Польський уряд звернувся по допомогу до Війська Запорозького. В березні 1618 року дванадцять запорозьких сотників зустрілись із королевичем Владиславом і пообіцяли привести йому 20-тисячне військо. Підготовку до московського походу обговорювали на двох загальних радах в червні 1618-го. Козаки вимагали припинити утиски православного населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бригада росіян перейшла на бік української армії

Вони захопили Лівни, Єлець, Лебедянь, Скопин, Данков, Ряжськ, Пєсочня, Сапожок та Шацьк. 6 жовтня військо на чолі з Петром Сагайдачним вирушило Каширським шляхом у бік Москви. У районі Донського монастиря їм заступило дорогу московське військо на чолі з воєводою Василем Бутурліним. Цар вислав проти Сагайдачного 6 тис. вершників. Запорожці знищили передні загони супротивника, і решта московитської кінноти почала рятуватися втечею. Сагайдачний переміг у особистому бою Бутурліна.

Важка воєнна обстановка змусила московську владу піти на переговори. 11 грудня 1618 року було укладене так зване Деулінське перемир'я. Воно стало найбільшим успіхом Речі Посполитої в протистоянні з московською державою. Польща отримала білоруські й українські землі, які до того були під владою Москви — Смоленську, Чернігівську та Новгород-Сіверську, всього 29 міст. Польський король офіційно зберіг за собою право претендувати на московський трон.

Російські та радянські історики датою заснування Москви називали 4 квітня 1147-го. Тоді нібито вона згадувалась у літописі. Насправді у хроніці йдеться не про місто, а місцевість на мокві - болотах.

Тоді суздальський князь Юрій Довгорукий запрошував на зустріч князя Святослава Ольговича: "Прииде ко мне, брате, в москов!". Так було зазначено в Іпатіївському літописі.

Зараз ви читаєте новину «Поляки розпочали воєнну кампанію проти Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі