понеділок, 13 листопада 2017 20:24

Польща хоче "віджати" українські погляди на історію - В'ятрович

Польща хоче  "віджати"  українські погляди на історію - В'ятрович
Голова Українського інституту національної пам'яті: "Україна має дружити із сильнішими державами, ніж Польща"/ Фото: Gazeta.ua

Як сприймати Варшаву та з ким дружити Україні, розповів голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у інтерв'ю журналу "Країна".

"Сам факт поширення інформації, що є список персон нон-грата, яким заборонять в'їзд до Польщі – це вже спосіб шантажу української сторони, який потім можна використати, як крок на зустріч", - говорить історик.

На його думку, шантаж полякам потрібний для того, щоб їхнє трактування спільної історії було єдиним.

"У нас хочуть "віджати" формування історичної політики в Україні.Тобто наші погляди на УПА та на українську історію вцілому. Таким чином вимагати, щоб Україна якось узгоджувала свої погляди на історію з політичними потребами теперішньої польської владної еліти", - пояснив В'ятрович.

Однак, у Європейському Союзі поляки репрезентують себе як друзі України.

"Вважати Польщу великим помічником України в ЄС не можемо. Зважаючи на те, що саму Польщу не дуже сприймають у Євросоюзі. Щоб нам розвивати ефективні відносини з Європейським Союзом, треба налагоджувати співпрацю з Францією та Німеччиною. З гравцями, які вирішують долю Союзу. Польща ж залишається в ЄС агресивним аутсайдером, який розхитує ситуацію. Через це прив'язувати себе виключно до цієї країни абсолютно неправильно", - сказав очільник Українського інституту національної пам'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська влада поводиться адекватніше, ніж польська — В'ятрович

"Очевидно, нам треба приязні стосунки з цією країною як сусідньою державою. Особливо зважаючи на нашу спільну трагічну історію. Але з прагматичної точки зору Україна має дружити із набагато сильнішими державами, які можуть реально допомогти. Це Франція, Німеччина та Сполучені Штати. Зважаючи на те, як складаються зараз їхні стосунки з Польщею, вони добре нас розуміють. Ті відносини дуже швидко погіршуються", - додав він.

Повну версію інтерв'ю з Володимиром В'ятровичем шукайте в новому номері журналу "Країна" від 16 листопада 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Польща хоче "віджати" українські погляди на історію - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі