середа, 03 жовтня 2018 10:48

Показали кольорове відео кривавої битви Першої світової

Показали кольорове відео кривавої битви Першої світової
У Верденській битві загинуло мільйон чоловік з обох сторін. Фото: "Торнадо"

В інтернеті опублікували розфарбоване відео Верденської битви у Першій світовій війні.

Битва тривала 9 місяців, з 21 лютого по 18 грудня 1916-го. Німецькі війська намагалися пробити оборону французів у районі Верденського укріпленого району. Він захищав північний вхід до рівнин провінції Шампань, який відкривав шлях на Париж.

Німці вдень обстрілювали французькі форти з артилерії, вночі їхні війська займали укріплення. Так ім вдалось просунутись углиб укріпрайону, але французьке командування вжило заходів для усунення загрози оточення. У Верден постійно перекидали війська та зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як жило місто на Львівщині у часи Першої світової - добірка фото

Дії російських військ на Східному фронті змусили німців перейти в оборону. 24 жовтня французькі війська перейшли у наступ і до кінця грудня вийшли на позиції, які займали до 25 лютого. Жодних тактичних і стратегічних результатів битва не принесла.

Під час Верденської битви обидві сторони втратили близько мільйона осіб, серед яких убитими - до 430 тис. людей. Біля Вердену військові вперше почали використовувати легкі кулемети, рушничні гранатомети, вогнемети і хімічні снаряди. Битва отримала назву "Верденської м'ясорубки".

У боснійській столиці Сараєво 19-річний студент Гаврило Принцип 28 червня 1914-го убив спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога та його дружину. Вбивство стало приводом для початку Першої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Показали кольорове відео кривавої битви Першої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі