понеділок, 19 листопада 2018 23:13

Показали ескіз радянських гральних карт, на яких мали зобразити українців

У 1929 році в Радянському союзі готували новий дизайн гральнийх карт. Він мав замінити традиційні зображення королів, дам та валетів.

На картах вирішили зобразити українців, росіян та представників народів Кавказу та Середньої Азії, повідомляє magicpedia.ru.

Проти друку карт виступив сатирик Ілля Ільф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали кольорові фото Києва 1900-х

"Танці самі по собі річ безневинна, але танці на користь голодуючих викликають огиду. Карти самі по собі річ досить мерзенна, але карти з пришитими до них "культурними завданнями" зовсім нестерпні. Але Держ-карт-монополія вирішила працювати "в плані культурного походу". І замість королів з двірницькими бородами, замість дам і валетів з блудливими очима, з'явилися представники національностей нашого Союзу. Нова колода називається красиво і милозвучно: "Народності СРСР", - написав він у фейлетоні "Обновлені валети".

Автор: magicpedia.ru
  Кавказці
Кавказці
Автор: magicpedia.ru
  Українці
Українці
Автор: magicpedia.ru
  Росіяни
Росіяни
Автор: magicpedia.ru
  Азіати
Азіати

Після статті від ідеї друку карт вирішили відмовитись. Ім'я художника не відомо.

В інтернеті опублікували ескізи гральних карт російського скульптора та художника Михайла Микешина. Він був знайомий із Тарасом Шевченком та ілюстрував "Кобзар".

Зараз ви читаєте новину «Показали ескіз радянських гральних карт, на яких мали зобразити українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі