пʼятниця, 16 липня 2021 14:44

"Почім ваша голова? Це ваша печінка, хазяйко?" - відкрили Бессарабський ринок
7

Бессарабська площа 1895 р.
Вид з Крутого спуску на Бессарабську площу і бульвар Шевченка (Бібіковський), 1888 рік. Джерело: starkiev.com
Будівля Бессарабського ринку, фото: Gudshon and Gubchevsky, 1911 рік
Торгові ряди Бессарабського ринку, 1913 рік. Джерело: varjag2007su.livejournal.com
Бессарабський ринок, 1950-ті. Фото: starkiev.com

16 липня 1912 року в Києві відкрили Бессарабський критий ринок площею 896 кв. м. На урочистостях із цієї нагоди навіть співав церковний хор Софійського собору.

Ринок зведений у стилі модерн. 500 тис. рублів на будівництво дав цукрозаводчик Лазар Бродський. Конкурс проєктів на спорудження будівлі провели 1908-го. Переміг Генріх Гайз - автор критого ринку у Варшаві. Будівництвом керував інженер Михайло Бобрусов, який спроєктував ажурну конструкцію стелі й запропонував використати підвал для облаштування підсобних приміщень, де були встановлені перші в Києві холодильники.

  Бессарабська площа 1895 р.
Бессарабська площа 1895 р.
"Зовні споруда Критого ринку нагадувала цейхгауз петровських часів. А коли заходив усередину, то у вуха тобі тисячопудовим молотом бив гамір сотень голосів. Будівничий геть знехтував законами акустики. Споруджував цей храм торгівлі, мов темний варвар. Вочевидь, вважав, що тут одночасно перебуватиме десяток-два людей, а якщо їх збереться більше, то мовчатимуть вони, наче на похороні. А тим часом тут збиралися тисячі. І кожне галасувало, допитувалося, намагалося дістати ласіший і дешевший шмат. Бо це таки був ринок, а не клуб поезії чи осередок передового, майже комуністичного життя. Нічим передовим тут і не пахло. І не могло, бо ринок - є ринок, хоч як його поетизували покоління письменників і літописців", - так описав Бессарабський ринок письменник Павло Загребельний у романі "День для прийдешнього".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фудкорти й сучасні прилавки: Бессарабський ринок Києва облагородять

Єдиної версії щодо походження назви ринку не має. Деякі історики стверджують, що вона походить від тодішньої історичної області, територія якої збігається з нинішньою Молдовою та Одещиною, звідки й привозили товар на ринок. Інші поділяють погляд київського історика-священика Петра Лебединцева. Він стверджував, що "бессарабією" у першій третині XIX ст. називали місцевих "босяків", тобто бідних людей. Саме вони жили в тодішній південно-західній околиці Києва. І тому її прозвали Бессарабкою. Отже, коли тут почали будувати "модерний маркет", люди одразу дали йому народну назву.

У різний час у будівлі Бессарабського ринку розміщувалися: готель "Колгоспний", їдальня, фірми "Сервіс" і "Радість", Укроптбакалія, Галантерейторг, Скупторг, Хлібторг, Другий трест їдалень. У кімнатах на другому поверсі ще жили вісім родин.

Сьогодні будівля ринку є комунальною власністю і належить комунальному підприємству "Беcсарабський ринок".

Бессарабський ринок - найдорожчий у Києві, на думку містян і гостей столиці.

1979 року будівля ринку визнана пам'яткою національного значення.

Зараз ви читаєте новину «"Почім ваша голова? Це ваша печінка, хазяйко?" - відкрили Бессарабський ринок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі