понеділок, 14 червня 2021 01:13

Під льодовиком знайшли коробку для свічок

Під льодовиком знайшли коробку для свічок
Під льодовиком знайшли давні артефакти. Фото: Secrets of the Ice

Норвезькі археологи дослідили давню коробку для свічок.

Її виявили 2019 року на перевалі Лендбрен. Коробку виготовили з сосни 400-500 років, повідомила Secrets of the Ice.

Коробку знайшли на місці льодовика, який розтанув. Археологи виявили там сотні різноманітних артефактів з 2011 року.

Результати дослідження показали, що ящик виготовлений із сосни. Радіовуглецеве датування віднесла знахідку до 1475-1635 років. Співробітники Музею культурної історії в Осло допомогли встановити, що зберігали у коробці. За допомогою їхнього аналізу на внутрішніх стінках знайшли залишки бджолиного воску.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники натрапили на схованку старовинних кахлів з левами

Аналогічні ящики вже знаходили у Норвегії. Але не знали про їхнє існування 400-500 років тому. Припускають, що мешканці високогірних сіл використовували їх для перенесення свічок. Селяни займалися у горах скотарством і перетинали перевал, щоб дістатися до літніх пасовищ.

У полі на території провінції Естфолл у Норвегії знайшли сім давніх підвісок. Дослідники вважають, що їх принесли в жертву представники знаті 1,5 тис. років тому. Загалом археологам відомо майже 900 таких підвісок. Їх виготовляли в Скандинавії та іноді переправляли до Британії й Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Під льодовиком знайшли коробку для свічок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі