пʼятниця, 10 березня 2023 01:30

Під цвинтарем знайшли давнє святилище

Під цвинтарем знайшли давнє святилище
У центральній Англії знайшли римське святилище. Фото: eastnews.ua

Римське святилище знайшли археологи під колишнім цвинтарем на території собору у центральній Англії.

Дослідники з Університету Лестера під час розкопок на території Лестерського собору виявили щось схоже на підвал римської будівлі та фрагмент 1800-річного вівтарного каменю, пише УНН.

"Завжди існувала народна легенда про те, що під собором був римський храм. Досі не було можливості сказати, був він там чи ні. Але під собором безперечно є римське місце відправлення культу", – сказав керівник археологічних розкопок Метью Морріс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили містичне поховання давніх римлян

Підвал розташований майже на 3 м нижче землі. Дослідники кажуть, що його збудували у II ст. На цьому місці виявили кілька фрагментів римської кераміки та монет.

Розкопки були частиною багатомільйонного проєкту відновлення Лестерського собору XI ст. У соборі зараз є могила останнього короля з династії Плантагенетів та останнього англійського монарха, який загинув у бою Річарда III. Він помер 1485 року.

У Швеції археологи знайшли два древні мечі вікінгів всередині кам'яної поховальної камери. Зброю ніхто не чіпав протягом 1200 років, тож знахідка може багато розповісти про життя людей, які жили тут у ті часи. Мечі виявили у провінції Вестманланд на великій похоронній ділянці, де розташовані понад 100 поховань. Останні датують періодом між 600 та 1 тис. роками нашої ери.

Зараз ви читаєте новину «Під цвинтарем знайшли давнє святилище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі