середа, 03 квітня 2013 10:39

Перстень, що надихнув Толкієна, показали публіці

Перстень, що надихнув Толкієна, показали публіці

Античний перстень, який імовірно, надихнув Джона Рональда Руела Толкієна на образ Перстня всевладдя в епопеї "Володар перстнів", став експонатом виставки в замку в англійському графстві Гемпшир. Про це повідомив The Guardian.

Перстень кілька століть перебував у власності баронетского роду Шют, у колишньому замку якого проходить виставка. Разом з ним буде демонструватися копія першого видання "Гоббіта" Толкієна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британії видадуть невідому поему Толкієна про короля Артура

Спочатку прикрасу знайшов селянин, який саме орав поле, у 1785 році. Знахідку селянин зробив в околицях села Сільчестер, на місці якої знаходилося місто-фортеця часів завоювання римлянами Британії. Золотий перстень, великий настільки, що його можна було надіти тільки на палець в рукавичці, містив напис: "Сініціан, живи в мирі з богом".

Через кілька десятиліть на невеликій відстані від першої знахідки була знайдена стародавня табличка, на якій якийсьй римлянин Сільвіан написав прохання язичницькому богу Ноденсу. У ній римлянин скаржився, що у нього викрав перстень чоловік на ім'я Сініціан, і просив божество відняти здоров'я у злодія і його нащадків до того часу, поки перстень не принесуть на вівтар Ноденса.

Толкієн був знайомий з історією перстня, тому що вивчав кельтського бога Ноденса (якого вшановували на території античної Британії) і написав про нього есе в 1932 році. Саме з Толкієном консультувалися археологи, які заново виявили табличку в кінці 1920-х років. Експерти з фонду спадкоємців Толкієна й організатори виставки припускають, що викрадений у римлянина амулет надихнув письменника на образ проклятого перстня, який прагнули отримати або знищити герої "Гоббіта" і "Володаря кілець".

Зараз ви читаєте новину «Перстень, що надихнув Толкієна, показали публіці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі