субота, 16 листопада 2019 08:20

Першими винахід братів Люм'єр побачили професори

Першими винахід братів Люм'єр побачили професори
Брати Люм'єр влаштували європейське турне зі своїми фільмами - а їх назнімали понад 700. Фото: maxresdefault

Винахід братів Люм'єр "Кінематограф", що поєднував функції камери та проектора, 16 листопада 1895 року показали професорам технічного факультету університету Сорбонни.

33-річний Огюст і 35-річний Луї Люм'єри удосконалили винахід Томаса Едісона – кінескоп, таким чином, щоб "рухомі зображення" можна було переглядати колективно, проектуючи їх на екран. Апарат приводився в дію вручну, важив лише 7,5 кілограмів. Брати зняли 42-секундну стрічку "Вихід робітників з фабрики Люм'єр в Ліоні", аби демонструвати глядачам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квиток на перший фільм братів Люм'єр коштував 1 франк

Того ж року у грудні в паризькому "Гран кафе" на бульварі Капуцинок брати Оґюст і Луї Люм'єри влаштували перший комерційний сеанс перегляду фільмів. Зробили це за допомогою свого винаходу — кіноапарата для зйомки та проекції. Показали глядачам кілька коротких записів, знятих ними раніше. За вхід брали 1 франк - $4,3 на сьогоднішні гроші. Перший в історії кінематографа сеанс приніс творцям прибуток в розмірі 33 франків. Їх винахід відразу став популярним.

Слава про винахід братів Люм'єр швидко поширилася — в 1896 році брати провели світове турне зі своїм винаходом, відвідавши Лондон, Нью-Йорк, Бомбей. А в 1919 році Луї Жан Люм'єр став членом Паризької академії наук. Він більше не знімав фільми, а займався тільки виробництвом кіноапаратури.

Брати Люм'єр відкрили фабрику з виробництва обладнання для кінозйомки. Водночас влаштували європейське турне зі своїми фільмами - а їх назнімали понад 700. 3 січня 1897-го вони дісталися Києва. Кінотеатром слугував бальний зал Дворянського зібрання. Він стояв на місці сучасного Будинку профспілок на Майдані Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Першими винахід братів Люм'єр побачили професори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі