неділя, 06 грудня 2020 08:20

Перший африканський алмаз знайшов син фермера

Перший африканський алмаз знайшов син фермера
У Південній Африці досі видобувають половину світових запасів алмазів у світі. Фото: https://afrika-raj.ru

У Південній Африці 6 грудня 1869-го відкрили поклади алмазів. Африканські діаманти вважалися справжньою геологічною сенсацією.

Європейське заселення Південної Африки почалося в середині XVII ст.. Голландські кальвіністи заснували поблизу мису Доброї Надії свою першу общину Син фермера Еразм Якобс знайшов серед гальки блискучий камінець на березі річки Оранжевої, округ Гон-То. Зараз це південно-африканське місто Кімберлі. Це був великий алмаз найкращої якості. Камені залягали в давніх вулканічних "трубках". Сюди приїхали 10 тис. старателів зі всього світу, в наступні два роки – ще 60. Вони перекопували береги річки Оранжевої та Вааль.

Родовище в Кімберлі було воронкоподібним геологічним тілом, заповненим породою, що включала алмази. Пісок мили та пропускали через сито – шукали блискучі камінці. Розбудовували наметові села, але бракувало води, не було доріг, каналізації. Денна 40-градусна спека втомлювала, а через нічні приморозки люди хворіли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золота лихоманка привабила дезертирів і злочинців

Населення сучасного місто Кімберлі зросло до 50 тис. 1903-го неподалік відкрили нову копальню алмазів – Головну, підземні розробки припинились на глибині аж 1097 м. Родовище Головної копальні старателі поділили на квадрати - по 10 м для кожного. У 1873 році утворився кар'єр "Велика діра". Його глибина - 200 м, а площа чаші - близько 17 га. Для зменшення витрат на найважчі гірничі роботи наймали корінне африканське населення. Туземців утримували в спеціальних таборах — компаундах. Територію алмазного рудника оточували двома стінами з огорожею з колючого дроту, були сторожеві пси.

До кінця ХIХ ст. сумарний видобуток алмазів у Південній Африці становив близько 60 млн каратів - 12 тис. кг. В країні і досі видобувають половину світових запасів алмазів у світі.

У американському штаті Монтана 28 липня 1862-го почалася золота лихоманка. Старателі на березі річки знайшли золоті самородки найвищої якості.

Зараз ви читаєте новину «Перший африканський алмаз знайшов син фермера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі