вівторок, 07 листопада 2017 04:21

Перша хвиля еміграції до Канади була найбільшою

Перша хвиля еміграції до Канади була найбільшою
Пам'ятник Т.Шевченкові перед парламентом міста Віннепег, провінція Манітоба, Канада. Фото: Вікіпедія

7 листопада 1940 року у Вінніпезі, провінція Манітоба, Канада українськими організаціями засновано Комітет українців Канади. Серед засновників були Братство українців-католиків, Союз гетьманців-державників, Союз українців-самостійників, Українське національне об'єднання,Українська робітнича організація. Першим керівником організації став отець Василь Кушнір. З 1989 року КУК перейменовано на Конгрес українців Канади.

Впродовж першої хвилі української імміграції до Канади, яка вважається найбільшої і відбувалася між 1891 і 1914 роками, в країні оселилося понад 170 тисяч українців. Більшість з них прибула з західноукраїнських регіонів Галичини та Буковини, щоб отримати земельні наділи. Друга хвиля відбувалася у міжвоєнний період - між 1924 і 1930 роками. Переїхало більше 68 тисяч українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конгрес українців Канади: український народ становить загрозу режиму Путіна

Більшість українських політичних, громадських культурних та релігійних організацій українських канадців усіх хвиль міграції об'єдналися в національну координаційну раду - Конгрес українців Канади. КУК сприяв організації навчання української мови у канадських школах і вищих навчальних закладах, відіграв значну роль у створенні у 1967 році Світового конгресу вільних українців. У 1940–80-х роках діяльність комітету була спрямована на об'єднання зусиль українців Канади для допомоги українському народові в боротьбі за незалежність, збереження етнічної та духовної самобутності еміграції. Учасники комітету завжди підтримують українців і влаштовують акції протесту проти політики русифікації України, проти переслідування учасників дисидентських рухів 1960–1980-х років в Україні. Українські канадці підтримали українців у Революції Гідності та досі надають матеріальну допомогу українським військовим на війні на сході України.

Згідно останнього офіційного опитування 2017 року, зараз в Канаді живе 1,3 млн канадців українського походження.

Зараз ви читаєте новину «Перша хвиля еміграції до Канади була найбільшою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі