четвер, 23 листопада 2017 04:20

Перша чеченська війна тривала два роки

Перша чеченська війна тривала два роки
Перша чеченська війна. Фото: вікіпедія

23 листопада 1996 року президент Росії Борис Єльцин підписав указ про виведення військ міністерств внутрішніх справ і армії з території Чечні згідно з Хасав'юртською угодою, підписаною в серпні. Війна, яка тривала майже два роки, привела до загибелі близько 80 тисяч військових і понад 120 тисяч мирних жителів.

Вважається, що перша чеченська війна почалася 11 грудня 1994 року - в день, коли колони російських військ увійшли до Чечні. Однак спусковий гачок "великої війни" натиснули все ж 26 листопада 1994 року, коли танки так званої "військової опозиції" увірвалися в Грозний. Тоді підтримувана Росією опозиція до президента Ічкерії Джохара Дудаєва зазнала нищівної поразки під час захоплення міста Грозний 26 листопада 1994 року. 1 грудня російська авіація нанесла удар по військових аеродромах, знищивши всі військові чеченські літаки. 11 грудня 1994 року президент Росії Борис Єльцин підписав указ про необхідність проведення військової операції в Чеченській республіці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія розв'язала Першу чеченську війну - унікальні світлини з чеченського фронту

Росіяни почали штурм Грозного в новорічну ніч 31 грудня. Тисячі мирних жителів загинули під час тижневої серії масованих авіабомбувань та ракетних і артилерійських обстрілів, що передували штурму Грозного. Вони стали наймасштабнішими з часів бомбардування Дрездена в роки Другої світової війни. Однак російські бронеколони були зупинені та блоковані чеченцями у різних районах Грозного. Бронетанкова атака була малоефективною в міських умовах, зазнала невдачі і до 3 січня майже російські сили були знищені, а решта здалася в полон.

Наступний штурм Грозного почався 7 січня 1995 року і тривав до 6 березня 1995 року, закінчився взяттям столиці Чечні. Загинуло близько 35 000 мирних жителів (з них близько 5 000 дітей) та 10 тисяч російських солдат (офіційна число - 2 тисячі). Під тиском Державної Думи та громадськості російське керівництво на чолі з Борисом Єльциним було змушене розглянути можливість ведення переговорів. Продовження бойових дій в Чечні могло серйозно зашкодити престижу Росії на міжнародній арені. Єльцин підписав Указ щодо нормалізації обстановки в Чечні, яким оголосив мораторій на бойові дії в Чечні з 28 квітня по 11 травня 1995 року. 31 серпня 1996 року у Хасав'юрті було укладено мирну угоду, за якою російські війська повністю повинні були бути виведені з Чеченської Республіки Ічкерії до 31 грудня 1996 року, про що відповідний указ був підписаний президент Росії Борисом Єльциним 23 листопада 1996 року.

Перша чеченська війна тривала два роки і була дуже кровопролитною. Великі втрати були не лише серед військових, а й серед цивільного населення. Втрати серед мирного населення Чечні склали за різними оцінками до 120 000 убитими та 240 000 пораненими. Втрати російських військових оцінюють від 5 до 80 тисяч убитими.

Зараз ви читаєте новину «Перша чеченська війна тривала два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі