субота, 06 квітня 2019 09:11

Переддень Благовіщення: що треба зробити в Батьківську суботу

Переддень Благовіщення: що треба зробити в Батьківську суботу
На Благовіщення пробуджується природа Фото: DeBorahnormansoprano.com

6 квітня - Батьківська субота. Цього дня не можна відмовляти в милостині і веселитися, потрібно говорити про покійних тільки добре.
У Батьківську суботу слід бути в тісному союзі не тільки з живими близькими людьми, а і з померлими, здійснюючи про них молитви.

Також цього відзначають Артемія. Цього дня люди палили вогнища - вказували подорожнім дорогу до церкви напередодні Благовіщення, виганяли з помешкань нечисту силу.

До Благовіщення завжди ретельно готувалися проводили генеральне прибирання в будинку, готували святкову їжу, наводили порядок у дворі.

Благовіщення – велике церковне свято, під час якого не можна працювати. Тому напередодні господині старалися переробити всі домашні справи, а чоловіки йшли працювати в сад, лагодили інвентар. Жінки прибирали, прали, вимиті лавки натирали ялівцем, який є відмінним природним антисептиком і, згідно з повір'ям, захищає оселю від злих духів.

За дворами палили багаття. У нього кидали стару солом'яну набивку матраців і поламані дерев'яні предмети побуту. Вірили, що спалюючи старі речі, можна позбутися багатьох проблем.

Вдень ходили в храм, освячували насіння городніх культур, щоб після посадки рослини краще росли і дали хороший урожай.

Напередодні Благовіщення відбувається всенічне бдіння, на яке часто йшли незаміжні жінки. За переказами, тій, яка відстоїть всеношну, Господь подарує гідного чоловіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З варениками, могоричами та змаганнями - як українці відзначали Колодія

Увечері селянки загадували про майбутній урожай – виходили на подвір'я і на огорожу вішали мокрий рушник. Якщо за ніч рушник повністю висох, то рік обіцяє бути врожайним. Висох частково – урожай буде середнім. Мокрий або замерзлий рушник – до холодного і дощового літа, мізерного врожаю і раннього інею.

Прикмети:

Сон з 5 на 6 квітня не виповниться.

Якщо ніч тепла, то весна буде дружна.

Якщо до цього дня повністю зійде сніг, то до наступної зими снігу вже не буде. Якщо сніг на землі ще лежить, то пролежить ще довго.

Якщо вранці роса, то коням не потрібно вівса, тому що добре вродить просо.

Пішов сніг – до врожаю гречки.

Якщо на Артемія мороз, буде просо і овес.

Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з 12 головних церковних свят.

У 2019 році Благовіщення буде у неділю, 7 квітня. У католиків воно припадає на 25 березня.

Зараз ви читаєте новину «Переддень Благовіщення: що треба зробити в Батьківську суботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі