середа, 17 лютого 2021 11:03

Патріарх 18 років провів у в'язниці

Патріарх 18 років провів у в'язниці
Загалом Йосиф Сліпий відбув 18 років заслання у таборах Сибіру, Мордовії, зокрема в Потьмі. Фото Український Католицький Університет

17 лютого 1892 року в селі Заздрість на Тернопільщині народився патріарх Української греко-католицької церкви Йосиф Коберницький Сліпий.

Родина була багатодітна. Дід мав сільське прізвисько "Сліпий". За переказами, воно пішло від одного з предків. Його 1709-го московити осліпили за те, що воював під Полтавою проти царя Петра І на боці гетьмана Івана Мазепи та шведського короля Карла XII.

Велику роль у становлення Йосифа Сліпого відіграв митрополит Андрей Шептицький. Вони зустрілись 1911 року, коли той вступив до Львівської духовної семінарії. Митрополит Андрей побачив природні обдарування студента і послав його навчатись до австрійського Інсбрука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монах і підприємець. Зняли фільм про життя Андрея Шептицького

30 вересня 1917-го, після того, як Андрей Шептицький повернувся з ув'язнення в Росії, висвятив Йосифа Сліпого на священника в Унівській лаврі. Відтоді його кар'єра стрімко йшла вгору. Він став професором догматики греко-католицької Львівської духовної семінарії, згодом її ректором. Організував і очолив Богословське наукове товариство. Став ректором Львівської Богословської академії.

Митрата Йосифа Сліпого митрополит Шептицький висвятив таємно на єпископа 22 грудня 1939 року, коли була 1-ша радянська окупація Західної України. Він отримав право наступництва з титулом архієпископа Серрейського.

30 червня 1941-го Йосиф Сліпий підтримав Акт відновлення Української держави.

Галицьку митрополію очолив після смерті митрополита Андрея Шептицького 1 листопада 1944 року. Разом з іншими українськими католицькими владиками 11 квітня 1945-го його ув'язнила радянська влада і засудила на 8 років важких робіт. За рік під тиском репресій "самоліквідували" Українську греко-католицьку церкву.

Загалом Йосиф Сліпий відбув 18 років заслання в таборах Сибіру, Мордовії, зокрема в Потьмі. У тюрмах довго хворів. Називав роки ув'язнення втраченими. Був пригнічений, бо найкращий період життя минув у товаристві кримінальників, вульгарних слідчих, наглядачів. Кілька разів йому ламали руки, ноги, мав букет хвороб, обморожені кінцівки.
"А чи стала вільною церква?" - питав, коли отримав документ про свободу. Завдяки впливовим особам та клопотанню папи Івана XXIII митрополита Йосипа Сліпого звільнили з ув'язнення.

9 лютого 1963-го прибув до Риму і жив у Ватикані. Помер 1984 року в Римі.

Папа Римський Павло VI надав архієпископу львівському Йосипу Сліпому титул кардинала в Соборі святого Петра у Ватикані 25 січня 1965 року. Він став 3-м кардиналом в історії Католицької церкви України. До нього 1856 року такий титул отримав митрополит УГКЦ Михайло Левицький – один із провідників українського національного відродження XIX ст.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх 18 років провів у в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі