пʼятниця, 02 липня 2021 11:44

Пам'ятку археології руйнують заради автостоянок
4

Музикант Сергій Василюк стоїть біля валу, звідки проглядаються давні дерев'яні конструкції
З валу  проглядаються давні дерев'яні конструкції
Містяни поступово руйнують давній вал Василькова
Містяни поступово руйнують давній вал Василькова

У Василькові на Київщині люди знищують залишки міського валу періоду Русі. Понад 1 тис. років тому він захищав місто від нападників. Має статус пам'ятки археології загальнодержавного значення.

"Більшу частину валу знищили під час нової забудови міста. Але зроблене 100-50 років тому – це одна справа. Маємо цінувати те, що залишилося. Зараз найбільш збережена частина давнього валу поздовж розділяє вулицю Головачова, виходить на бульвар. Людям заважає, вони викопують ніші для автомобільних парковок. Повидовбували тераси, щоб фруктові дерева саджати. Хтось глину видобуває. Можливо, копали чорні археологи. Ідеться про самовільну діяльність зі знищення пам'ятки археології загальнодержавного значення", - розповів Gazeta.ua зоолог Олексій Василюк, який мешкає у Василькові.

За радянських часів саме там археологи знайшли перші монети з тризубами на території України. Нинішні вчені не цікавляться пам'яткою. Але знищення валу оголило залишки давніх дерев'яних конструкцій.

"Вал із зовнішнього боку здається набагато вищим, ніж із внутрішнього. Це городище. 988 року, коли князь Володимир Великий почав будувати місто, назване на честь свого християнського імені, уже не створювали городищ. Імовірно, для розбудови міста використали якісь давніші споруди та укріплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екскаватори, вибухівка і сотні кілограмів золота - в Україні активізувалися чорні археологи

Завдяки сучасним технологіям їх можна датувати. Це дасть нам знання, наскільки давньою тут була цивілізація. Від валу в Києві уже нічого не залишилося. Там не можна датувати жоден об'єкт, а тут маємо нагоду. Це не лише пам'ятка національного значення, а й фонд для майбутніх досліджень. На це варто звернути увагу археологам.

Коли нещодавно на Житомирщині знайшли монети часів Русі, то говорили про них на всю країну. Це цікаво, але це не відкриття. Адже ми знаємо, що такі монети існували. Відкриттям було виявлення в тому місці невідомого адміністративного центру. Було б добре, якби й вал став об'єктом невідкладної експедиції", - наголошує зоолог.

Біля валу в червні 2021 року побували представники міської влади. Запевняли, що вживуть необхідних заходів.

"Досі люди копають, а це означає, що те відвідування нічого не дало. Там навіть лопати лежать – їх не забирають. Коли в інших українських містах археологи щось знаходять у центрі – зазвичай закривають захисним склом, ставлять прожектори, камери. У нас не роблять нічого", - додає Олексій Василюк.

Ритуальні речі з Єгипту знайшли у давньому похованні в урочищі Троянка поблизу села Івківці на Черкащині. Могильник належить до І-ІІ ст.

Виявили фігурки скарабеїв та бога Анубіса. Вони могли потрапити в Україну за допомогою торгових зв'язків Римської імперії.

Анубіс – давньоєгипетський бог культу мертвих. Його вважали охоронцем поховань та мумій. Скарабеїв вважали священними у Давньому Єгипті. Але їхні зображення як амулети використовували й інші народи.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятку археології руйнують заради автостоянок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі