понеділок, 19 лютого 2018 04:20

Орбітальну станцію "Мир" затопили біля островів Фіджі

Орбітальну станцію "Мир" затопили біля островів Фіджі
Орбітальна станція "Мир". Фото: Вікіпедія

19 лютого 1986 року запущена радянська орбітальна станція "Мир"- великий науково-дослідний комплекс. 23 березня 2001 року станція була затоплена у водах Тихого океану.

Після перших запусків людей в космос і польоту людини на Місяць перед дослідниками стояло питання довгострокового освоєння ближнього космічного простору. Для цього було необхідно створення населених орбітальних космічних станцій, де могли б жити і працювати екіпажі космонавтів. За цю задачу взялися в СРСР. У 1971 році була запущена перша довгострокова орбітальна станція "Салют-1", потім послідували "Салют-2", "Салют-3" і так аж до "Салюта-7". Робота над орбітальною станцією "Мир" почалася в 1976 році. Станція повинна була стати першим космічним кораблем з модульною архітектурою - вона збиралася прямо на орбіті, куди ракети-носії виводили її окремі блоки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський космічний корабель вибухнув над Атлантичним океаном

Базовий блок був виведений на орбіту 20 лютого 1986 року. Він представляв собою основну частину станції - в ньому жили і працювали космонавти, з нього "Мир" керувався і здійснювався зв'язок із Землею. Решта модулів мали більш вузьке призначення - наукове або технічне. Потім протягом 10 років один за одним були пристиковані ще шість модулів. З 1995 року станцію стали відвідувати іноземні екіпажі. Також на станції побувало 15 експедицій відвідування, з них 14 міжнародних за участю космонавтів Сирії, Болгарії, Афганістану, Франції (5 разів), Японії, Великобританії, Австрії, Німеччини (2 рази), Словаччини, Канади.

В рамках програми "Мир-Шаттл" здійснено сім короткочасних експедицій відвідин за допомогою корабля "Атлантіс", одна з допомогою корабля "Індевор" і один за допомогою корабля "Дискавері", під час яких на станції побували 44 астронавта. В кінці 1990-х років на станції почалися численні проблеми з виходом з ладу різних приладів і систем. Через деякий час уряд РФ, посилаючись на дорожнечу подальшої експлуатації прийняв рішення затопити "Мир". 23 березня 2001 року пропрацювала в три рази довше терміну станція була затоплена в спеціальному районі в південній частині Тихого океану, поруч з островами Фіджі.

28 січня 1986 року об 11-38 за місцевим часом через 73 секунди після старту з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) на висоті 17 кілометрів вибухнув американський космічний корабель багаторазового використання "Челленджер 10"

Зараз ви читаєте новину «Орбітальну станцію "Мир" затопили біля островів Фіджі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі