вівторок, 08 вересня 2020 10:56

Опозиціонери об'єднались у новий рух

Опозиціонери об'єднались у новий рух
8-10 вересня 1989 року створили Народний рух України. Фото: zbruc.eu

Установчий з'їзд Народного руху України за перебудову розпочався 8 вересня 1989 року в актовому залі Київського політехнічного інституту. Виникла перша громадсько-політична організація, яка стала альтернативою Компартії.

Перед тим установчі конференції провели в більшості областей України, що стало можливим завдяки політиці гласності. Оргкомітет головної очолював народний депутат СРСР Володимир Яворівський. На випадок заборони владою проведення з'їзду в Києві планували провести його в Литві чи Молдові, однак дозвіл отримали.

"Я кілька разів ходив і до Кравчука, і до Івашка, тодішнього секретаря ЦК. Нарешті вони мене кличуть поговорити. Я знав, що капітулюють, але яка була капітуляція! Мене й Петра Таланчука, він тоді був ректором Політехнічного інституту, змусили підписати таку угоду: якщо у залі підніметься синьо-жовтий прапор, Таланчук зобов'язується закрити з'їзд. Ми прекрасно розуміли, що нікому не вдасться це зробити. І підписали цю "капітуляційну" угоду", - згадував Володимир Яворівський в інтерв'ю "Радіо Свобода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпустили правозахисну організацію, що боролася з владою

Статут Руху прийняли 9 вересня, а з'їзд тривав до 10. У залі інституту були присутні 944 українці, 77 росіян, 9 євреїв, 6 поляків, 6 білорусів та представники інших національностей. Неодноразово піднімали українські прапори, чому комуністична влада запобігти не змогла.

Головою НРУ став письменник Іван Драч, а головою секретаріату Руху – радянський політв'язень Михайло Горинь. У перший рік свого існування організація розпочала активну боротьбу за незалежність України. Сприяла українському відродженню і демонтажу комуністичної системи.

Рада міністрів СРСР офіційно зареєструвала НРУ 9 лютого 1990 року. Рух досяг значних успіхів у виборчій кампанії, що сприяло створенню у Верховній Раді опозиційної до комуністів фракції "Народна рада", очолюваної Ігорем Юхновським.

У Львові вперше в Україні за радянських часів відбувся політичний страйк. Організовували акцію члени Української Гельсінської спілки. Це відбулося 24 березня 1989 року.

Перші політичні акції, альтернативні Комуністичній партії, почали активно з'являтися в Україні у другій половині 80-х рр. Комуністична ідеологія втрачала владу і підтримку серед громадян Радянського Союзу, а відтак посилилася і політична активність людей. В Україні ці процеси відбувалися із сильною національною забарвленістю.

Зараз ви читаєте новину «Опозиціонери об'єднались у новий рух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі