вівторок, 21 липня 2020 09:20

Одне з чудес світу зруйнував землетрус

Одне з чудес світу зруйнував землетрус
135-метровий маяк зводили понад 20 років. На той час вищими були тільки піраміди фараонів. Малюнок німецького археолога професора Х. Тіраша

Землетрус частково зруйнував одне з семи чудес світу - Александрійський маяк на острові Фарос, зараз це територія Єгипту - 21 липня 365-го.

Після завоювання Єгипту 332 року до н. е. Александр Македонський вирішив заснувати там нову столицю, що була названа на його честь Александрією. Єгипетський цар Птолемей 280 року до нашої ери замовив будівництво маяка, який мав би вказувати суднам безпечний шлях у гавань. 135-метровий маяк зводили понад 20 років. На той час вищими були тільки піраміди фараонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайдений камінь став ключем до розгадки ієрогліфів

Верхня частина складалася з 8 колон із фігурою повелителя морів Посейдона на них. Велике багаття, що постійно підтримувалося, моряки бачили за 100 км. Згідно з історичними записами, маяк також славився оздобленням споруди у вигляді високих жіночих фігур, зроблених із позолоченої бронзи. За переказами, це були не просто статуї, а автомати, що час від часу рухалися. Вони показували силу вітру і морських хвиль.

Фароський маяк освітлював шлях мореплавцям протягом понад 1500 років. Але потужні підземні поштовхи 365-го, 956-го і 1303 року н. е. сильно пошкодили будівлю. Потужний землетрус 1326 року остаточно зруйнував цю споруду. 1994-го залишки Александрійського маяка виявлені археологами.

Поблизу єгипетського міста Розетта серед старої будівлі лейтенант П'єр-Франсуа Бушар 19 липня 1799-го знайшов незвичну плиту з ієрогліфами. Розшифрував тексти французький історик Жан-Франсуа Шампольйон. Розетський камінь зберігають у Британському музеї.

Зараз ви читаєте новину «Одне з чудес світу зруйнував землетрус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі