вівторок, 04 червня 2019 17:47

Новачкам щастить - студенти відкопали унікальний артефакт

Студенти-археологи Трініті-Сент-Девідського університету в Уельсі розпочали свою першу археологічну практику. Шукали середньовічні артефакти. Натомість знайшли давню кам'яну сокиру.

Більшість артефактів, виявлених в цій області Уельсу, належать до середньовіччя. Відкриття неолітичного знаряддя стало несподіванкою.

Автор: The history blog
  Кам'яну сокиру розкопали студенти в Уельсі
Кам'яну сокиру розкопали студенти в Уельсі

"Проведення подібних розкопок є важливою частиною нашого навчання тут, в Лампетері, і надання нашим студентам можливості отримати навички, необхідні археологу, дуже важливі. Коли ми почали наші розкопки, ми не очікували знайти артефакти неоліту, так що це бонус для команди. Сподіваємося, що в наступному році ми зможемо повернутися з новою групою студентів і продовжити дослідження цього важливого фрагмента історії", - зазначив геоархеолог доктор Мартін Бейтс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці розкопали поховання віком 7 тисяч років

Виготовлення такої сокири потребувало великих зусиль. Знаряддя перебуває у чудовому стані. Археологи не відкидають вірогідності того, що сокиру підкинули на кургани, пише The History Blog.

Автор: The history blog
  Кам'яну сокиру розкопали студенти в Уельсі
Кам'яну сокиру розкопали студенти в Уельсі

На території сучасної Ірландії 5,5-5 тис. років тому у період Неоліту люди проводили ритуал, який умовно можна назвати "деконструкцією тіла" покійного перед похованням. Його рубали на шматки, а потім спалювали.

"Нам вдалося знайти на кістках сліди кам'яних інструментів в великих суглобах, на кшталт плеча, стегна, гомілки, а також на сухожиллях", - заявив професор анатомії Джонні Гербер.

Ірландські вчені вважають, що таким чином зміцнювали зв'язки громади з душею покійника.

Зараз ви читаєте новину «Новачкам щастить - студенти відкопали унікальний артефакт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі