четвер, 04 жовтня 2018 08:20

Норвезький мандрівник став доктором українського університету

Норвезький мандрівник став доктором українського університету
Норвезький мандрівник Тур Хейєрдал на "Кон-Тікі". Фото: LiveInternet

Норвезький мандрівник Тур Хейєрдал став почесним доктором Київського державного університету 4 жовтня 1993 року. Звання почесних докторів Київського національного університету імені Тараса Шевченка за останні тридцять років отримав 51 видатний діяч науки, освіти, культури і політики з 21 країни світу.

Тур Геєрдал народився на півдні Норвегії у сім'ї власника пивоварні і працівниці антропологічного музею. З дитинства цікавився зоологією. Вступив в університет Осло на природничо-географічний факультет. Багато мандрував. 27 серпня 1947 року на плоті Кон-Тікі по Тихому океані Геєрдал довів, що на плотах подібні плавання могли відбуватися і три-чотири тисячі років тому. Так люди з Латинської Америки мігрували на острови Полінезії. До подорожі на плоту через Тихий океан його підштовхнули старовинні літописи й малюнки із зображенням плавзасобів інків. У легендах йшлося, що між Південною Америкою і Полінезією могли бути контакти. Щоб це довести, наприкінці 1946 року Геєрдал із помічниками взяли дев'ять 15-метрових стовбурів бальсового дерева, скріпили конопляними мотузками і вистелили бамбуком. Пліт назвали "Кон-Тікі" – за іменем легендарного полінезійського героя. Він очолював плем'я, яке приплило на острови зі сходу. Плили три місяці і 10 днів, подолали майже 7 тис. км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експедиція Руаля Амундсена йшла до Південного полюсу 99 днів

Після повернення на батьківщину Тур Геєрдал описує мандрівку в книжці. Її перекладають 66 мовами. Тираж перевищує 50 млн примірників. Документальний фільм "Кон-Тікі-2" 1951-го здобуває премію "Оскар". 1961 року на Х конгресі з археології визнали, що Південно-Східна Азія та Південна Америка були батьківщиною народів, що жили на островах Тихого океану.

14 грудня 1911 року людина вперше підкорила Південний полюс. Експедиція норвежця Руаля Амундсена на їздових собаках досягнула точки, де, за розрахунками, повинен був лежати полюс. Через 35 днів тієї ж точки пішки досягнула експедиція Роберта Скотта.

Зараз ви читаєте новину «Норвезький мандрівник став доктором українського університету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі