вівторок, 08 червня 2021 16:22

Ніхто не хоче брати відповідальність - історик про передачу російським олігархам будівлі у Бабиному Яру

Ніхто не хоче брати відповідальність - історик про передачу російським олігархам будівлі у Бабиному Яру
У Бабиному Яру ведуть роботу на створенням Меморіального музею пам'яті жертв трагедії. Фото: memory.gov.ua

Урядова перевірка шукатиме підстави, щоб відмовити здавати в оренду приватному російському проєкту будинку колишньої контори Лук'янівського єврейського кладовища у Бабиному Яру. Про це Gazeta.ua розповів історик Віталій Нахманович.

"Доручення провести перевірку записане у протоколі засідання оргкомітету з питань розвитку Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр". Це намір вигадати як не передавати в оренду будівлю у Бабиному Яру, якщо переводити на бюрократичну мову. Питання передачі в оренду колишньої контори Лук'янівського єврейського кладовища російському проєкту стоїть уже майже півроку. Зрозуміло, їм легше скористатися нею, ніж будувати щось нове. Ввесь цей час відбувався тиск з боку Єрмака (Андрій Єрмак – керівник Офісу президента. - Gazeta.ua) на уряд для того, щоб позитивно вирішили це питання. Оскільки в законний спосіб не вийшло, то взялися за усунення перешкод", - вважає Віталій Нахманович.

Претендують на оренду представники Благодійного фонду "Меморіал Голокосту "Бабин Яр", який фінансують російські олігархи. Оцінити можливості щодо оренди мають міністерства культури, юстицій та фінансів, за участі Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр".

"На останньому засіданні оргкомітету росіяни тиснули, щоб рішення ухвалили на їх користь. Наші чиновники не погоджувалися. Бо сьогодні Єрмак є, але ж не він там ставить підпис. Завтра його не буде і хтось буде змушений відповідати. Бо це пам'ятка історії національного значення, яка передана у користування заповіднику для створення державного музею. І вона раптом віддається у користування приватній структурі. Тому з боку уряду чиниться певний опір. Очевидно, хочуть якщо брати відповідальність, то усім разом. Якщо відмовляти, то так само дружно", - міркує історик.

Будівлю єврейського кладовища спорудили за проєктом архітектора Володимира Ніколаєва 1892-го. Біля нього починалася центральна алея кладовища. Під час німецької окупації в будинку перебувала казарма команди 1005, яка займалася спаленням трупів у серпні-вересні 1943 року. За радянських часів цвинтар закрили і в будівлі влаштували гуртожиток для хокейної команди "Сокіл". У 2010-х будинок перейшов до Київської міської ради профспілок. Новий власник за договором іпотеки передав споруду приватній фірмі, тим самим перевищивши свої повноваження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єврейські організації України позивають до суду проти Київради та КМДА

2016-го суд повернув будівлю державі і кабмін віддав Національному історико-меморіальному заповіднику "Бабин Яр" для створення Меморіального музею пам'яті жертв трагедії. На реставрацію виділили 30 млн грн.

"Коштів вистачило, щоб його лише законсервувати. 2020-го через епідемію заповіднику припинили виділяти фінансування на ремонт будівлі контори. На цей рік запланували, але ще не перерахували. Тому там нічого не відбувається і швидше за все до роковин у вересні, нічого не буде. Споруда стоїть у законсервованому стані. У заповіднику поставили в. о. керівника – людину Єрмака, яка працювала у його юридичній компанії", - додає Віталій Нахманович.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив Фонду державного майна України віддати в оренду приватному російському проєкту будинок колишньої контори Лук'янівського єврейського кладовища у Бабиному Яру.

"Юридична адреса російського приватного проєкту "Меморіал Голокосту "Бабин Яр", якому уряд збирається віддати в оренду будинок колишньої контори єврейського кладовища, очікувано співпадає з юридичною адресою Альфа-банку в Україні з точністю до номерів кімнат на дев'ятому поверсі бізнес-центру "Торонто", - написав у Facebook співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс.

Зараз ви читаєте новину «Ніхто не хоче брати відповідальність - історик про передачу російським олігархам будівлі у Бабиному Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі