середа, 08 жовтня 2014 11:24

Незнайома історія знайомих речей - боксерські рукавички святкують своє 196-річчя

Незнайома історія знайомих речей - боксерські рукавички святкують своє 196-річчя
Боксерська рукавиця з автографом братів Кличків.

Ми вже звикли до того, що речі, які нам сьогодні здаються буденними, з'явилися зовсім недавно. Це стосується і боксерських рукавичок.

У цей день 1818 року боксери вперше озброїлися шкіряними рукавичками. До цього бійці просто мірялися силою навкулачки - без будь-якого захисного обладунку. Рукавички увійшли до вжитку водночас із запровадженням "Першого кодексу правил боксу", котрий склав британець Джон Чамберс. У документі середини 19-го століття було чітко вказано - використання рукавиць обов'язкове для кожного джентльмена.

"Батьком англійського боксу" називають Джека Бротона. Саме він винайшов та впровадив спеціальні рукавиці з м'якою набивкою, котрі захищали суглоби кулака. Таку амуніцію боксери використовували до кінця 19-го століття. Утім з року в рік ширина набивки збільшувалась, і згодом рукавички набули більш звичної округленої форми. На світлинах - обладунок зразків 20-го століття. Сучасні рукавиці легші, зручніші та зменшують ризик дістати травму, наприклад струс мозку.

Дуже часто боксерські рукавиці чемпіонів світу з боксу - не звичайна спортивна амуніція. Вони - ніби своєрідний талісман - їх дарують на пам'ять, продають на аукціонах, передають до музейної колекції.

Микола Кобзов, власник боксерських рукавиць Віталія Кличкa стверджує:
- Помогали очень много раз. Я не буду приводить примеры. Но много раз, очень много. Потому что это бывает невидимая помощь. Знаете, они просто поддерживают морально. Достаточно посмотреть в ту сторону - и уже думаешь… Вперед! И ни шагу назад!

Нещодавно молодший з братів Кличків Володимир віддав свої рукавиці в автографом на потреби АТО.За них вдалося отримати 20 тисяч гривень.

 

Зараз ви читаєте новину «Незнайома історія знайомих речей - боксерські рукавички святкують своє 196-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі