пʼятниця, 30 серпня 2019 11:37

Нелегальна організація націоналістів провела з'їзд

Нелегальна організація націоналістів провела з'їзд
УВО провела з'їзд у Празі. Фото: "Історична правда"

Перший з'їзд нелегальної Української військової організації відбувся у Празі 30 серпня 1920-го.

Він пройшов під керівництвом полковника Євгена Коновальця. На з'їзді ухвалили постанови та завдання для УВО, які були направлені для усунення різниці між придніпрянцями та галичанами і затвердження ідеї соборності всіх земель України.

Відповідальним за фінансування УВО призначили Степана Федака. Він був тестем Коновальця.

В УВО сформували організаційно-кадровий, розвідний, бойовий і пропагандивно-політичний відділи. Переважно УВО діяла на Галичині. Її поділили на 13 військових округів. Центр УВО був у Львові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці відхилили ультиматум Німеччини

Організація наводила контакти з військовими, реєструвала їх. Членів УВО готували до військових виступів проти окупантів.

Поза українськими землями УВО діяла у Бразилії, Канаді, Литві, США, Чехо-Словаччині.

III Надзвичайний Великий збір ОУН відбувся 21 серпня 1943-го. Оскільки провідник організації Степан Бандера перебував у німецькому концтаборі, головою обрали Романа Шухевича.

На з'їзді затвердили план щодо організації повстанських збройних формувань. Найважливішим завданням оголосили боротьбу проти "двох окупантів-імперіалістів" - СРСР і III Рейху.

Зараз ви читаєте новину «Нелегальна організація націоналістів провела з'їзд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі