вівторок, 03 грудня 2019 12:36

Назвали шпигуна, який передав секрет ядерної зброї СРСР

Історики встановили персону 4-го радянського шпигуна, який передав секрети виготовлення ядерної зброї СРСР. Ним був чоловік на ім'я Оскар Себорер.

Традиційно звинувачували 3-х шпигунів: Девіда Грінгласса, Клауса Фукса та Теодора Холла, але Оскара вдалося викрити нещодавно. Відомо, що мав кодове ім'я "Годсенд" та працював в національній лабораторії в Лос-Аламос в Нью-Мехіко, де й розробили відомі атомні бомби "Малюк" та "Товстун", повідомляє The Sun.

Увагу на Себорера звернули історики Джон Хейнс та Харкі Клер, проаналізувавши розсекречені документи ФБР 2011 року, в яких він фігурує.

Саму теорію 4-го шпигуна висунули ще у 1990-х, але тоді її сприймали за радянську дезінформацію. Історикам вдалося підтвердити її. Вони виявили, що Оскар походив з єврейської родини, що прибула в США з Польщі. Чоловік вивчився на інженера і служив в армії США з 1942-го, мав зв'язки із компартією. Згодом був призначений на Манхетенський проект, який творив ядерну зброю.

Автор: thesun.co.uk
  Назвали ім'я четвертого чоловіка, який передав секрет виготовлення ядерної зброї до СРСР
Назвали ім'я четвертого чоловіка, який передав секрет виготовлення ядерної зброї до СРСР

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові НАТО таємно відпрацьовують використання ядерної зброї

Колеги повідомляли про нього, як про людину що "загрожує безпеці", але за зв'язки з комуністами, а не витічкою секретів. В період розпалу антикомунізму у 1952-му Себорер втік до СРСР. Помер у Москві в 2015-му.

Внесок чоловіка у передачу американських секретів до союзу продовжать досліджувати. Вважається, що деякі його родичі також входили у мережу радянських шпигунів, мали прізвиська "Хрещений батько", "Родич" та "Ната".

Витік інформації призвів до того, що СРСР створив власну ядерну зброю, що прискорило початок Холодної війни.

Опублікували засекречені документи щодо створення першої радянської атомної бомби. Її активною розробкою займалися фахівці з гітлерівської Німеччини, які прибули у СРСР після війни.

Серед документів є факсиміле, пов'язані з розвитком ядерної індустрії та 5-сторінкові анкети спеціального призначення. Німецькі вчені заповнювали їх перед допуском до робіт.

Зараз ви читаєте новину «Назвали шпигуна, який передав секрет ядерної зброї СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі