вівторок, 26 лютого 2019 15:13

Натрапили на унікальне поховання варвара
4

Вигляд на могильник та місце розкопок
Фото: iananu.org.ua
Поховання з бронзовим казанком під час розчисток
Залишки трупоспалення
Бронзовий казанок, ліпний посуд під час лабораторної обробки матеріалів польових досліджень

Біля села Побережне на Вінниччині виявили поховання, якому біля 2 тис. років.

Співробітники "Рятівної археологічної служби" та Національного музею історії України провели пошукові дослідження місцини, повідомляє сайт установи.

"Встановили, що там був могильник та поселення черняхівської культури. Найбільш цікавим виявилось поховання з бронзовою посудиною римського виробництва", - йдеться в повідомленні.

Тіло похованого спалили та закопали. В ямі на дні стояв цілий бронзовий казан. Під казаном розміщувалося щільне скупчення кальцинованих кісток, фрагментів ліпного посуду та уламків виробів із бронзи. Поруч із основним скупченням виявили уламки кісток, посудин та інших речей. Майже весь вцілілий інвентар склали в ліпний одноручний кухоль. Там лежали пряжки, фібула - застіжка, гребінь, окуття, оплавлене скло. Кісток у цій посудині не було. Всі предмети із поховання мають сліди сильної дії вогню.

Знахідки датують рубежем ІІІ—IV ст., а найбільш ймовірно початком IV ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наші кургани старіші за єгипетські піраміди - історик

"Унікальність цього комплексу полягає в тому, що вперше за 90 років на території України саме під час археологічних розкопок досліджено поховання з бронзовим казаном типу Хеммоор. Перший такий комплекс в Україні було досліджено біля села Рудки на Тернопільщині в 1936 році. Це трупопокладення відноситься до рангу князівських поховань варварів Європи римського часу.

Ознаками таких поховань є речі римського походження, вироби з дорогоцінних металів та військові атрибути. Існує припущення, що отримати оригінальні римські речі варвари могли або в якості військових трофеїв, або під час служби в підрозділах римської армії. Досліджене нами поховання на Вінниччині містить майже всі елементи представника цього соціального рангу", - повідомили археологи.

Археологи Історико-культурного заповідника "Давній Пліснеськ" на Львівщині показали дослідження курганного могильника варязької дружини та поділилися результатами розкопок останніх років.

Зараз ви читаєте новину «Натрапили на унікальне поховання варвара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі