середа, 25 березня 2020 12:14

Знайшли найдавнішу зливову каналізацію

Знайшли найдавнішу зливову каналізацію
У Китаї розкопали давню дренажну систему. Фото: xinhuanet.com

У Китаї археологи знайшли найдавнішу в країні міську дренажну систему.

Знахідці понад 4 тис. років. Припускають, що її збудували представники давньої культури Луншань, повідомляє агентство "Сіньхуа".

Дренажну систему виявили ​​в руїнах стародавнього міста Пінлян-Тай у Хуаяні, центральна провінція Хенань. Кілька керамічних труб виявили на неолітичній ділянці, яка належить до культури Луншань.

Ця група народів жила в басейні річки Хуанхе протягом першої половини II тисячоліття до н.е.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи показали давню позолочену колісницю, яку відкопали на цвинтарі

"Керамічні труби були пов'язані з дренажними канавами по всьому місту", - повідомив науковий співробітник Інституту реліквій та археології провінції Хенань Цао Яньпен.

Система була зливовою каналізацією. Подібних об'єктів такого віку на території КНР ще не знаходили. Знахідка показує, що понад 4 тис. років тому суспільство вже було організованим. Каналізація була не окремим проєктом, а проєктом влади. Розвиток державних об'єктів і збільшення продуктивності праці є ключовими показниками для вимірювання рівня розвитку суспільства.

Археологи розкопали розкішну гробницю васалів китайської династії Східна Чжоу у провінції Шаньсі. Династія правила Китаєм з 779-го до 256 року до н.е.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавнішу зливову каналізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі