четвер, 16 жовтня 2014 11:08

Найдавніший храм в історії людства знаходиться у Туреччині
6

Піктограми з Гекеблі-Тепе
Розкопаний внутрішній дворик комплексу
Керівник археологічної експедиції Клаус Шмідт
Зображення на стінах Гекеблі-Тепе
Людські фігури

Напевне, ви чули про Стоунхендж. Мабуть, важко знайти людину, яка не знає про цей найдавніший храмовий комплекс у Великобританії. Однак ви напевне нічого не чули про Гекеблі-Тепе, що з часом може відібрати у Стоунхеджу першість серед найдавніших храмових комплексів у історії людства.

"Пуповинна гора", що у турецькій провінції Шарлиуфра, ще з 1960-х років приваблювала до себе науковців, проте серйозні археологічні розкопки у цьому місці розпочалися аж через три десятиліття і тривають до сьогоднішнього дня.

Археологічну експедицію на Гекеблі-Тепе ось уже двадцять років очолює німецький археолог Клаус Шмідт. Він згадує: "Коли я вперше побачив це місце, то зрозумів, що у мене два варіанти: або піти звідси і нікому нічого не розповідати, або все життя досліджувати цей об'єкт".

Давній храм вражає своєю формою. Це ідеально рівні кола, викладені з прямокутних кам'яних брил, з яких піднімаються десятки гігантських Т-подібних колон, вирізаних з вапняку вагою до 50 тонн і заввишки п'ять метрів. Сюди їх транспортували і встановлювали вручну. Підлога викладена вапняком. Уздовж стін храму були розставлені кам'яні лавки.

Колони прикрашені майстерною різьбою: в постатях чітко вгадуються лисиця, змія, кабан, журавель, хижі птахи. Тут же зображені і люди. На думку дослідників, об'єкт датується Х тисячоліттям до н.е.

Однак не зважаючи на те, що розкопки тривають ось уже двадцять років, розкопано лише 5 % території храму. На сьогодні дослідники мають більше питань, ніж відповідей.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніший храм в історії людства знаходиться у Туреччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі