понеділок, 24 грудня 2012 11:07

Найбільша археологічна знахідка Сербії може зникнути назавжди

Автор: Фото: ru-archaeology.livejournal.com
 

На безцінну археологічну знахідку з села Батінац в центральній Сербії - багато прикрашений лист зі срібла товщиною всього один міліметр - напала таємнича корозія.

Фахівці з бєлградського Центрального інституту консервації намагаються врятувати містичний ритуальний пояс віком 2600 років, пишуть Вечірні новини.

Фахівці Центрального інституту консервації (ЦВК) невпинно працюють над розгадкою причини появи таємничої корозії, яка загрожує срібному поясу древніх трібалів, племен, що населяли територію сучасної Сербії, північного заходу Болгарії та півночі Македонії. Вік однією з найвизначніших археологічних знахідок Сербії складає 26 століть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Болгарії знайшли храм Посейдона, зруйнований після поширення християнства

Цей і майже такий же пояс були знайдені в кінці п'ятдесятих - початку шістдесятих роках минулого століття на розкопках біля села Батінац поблизу Чупрії в центральній Сербії. Вчені вважають, що ці скрупульозно оформлені пояси носили вищі сановники трібалів.

"У минулому році на поясі з'явилися неймовірні зміни срібла, яке раптом почало темніти й міняти колір", - говорить Наташа Крстіч з Відділу консервації металів ЦВК. - Зараз ми проводимо фізико-хімічні аналізи і детально досліджуємо структуру металу, щоб розгадати причину цих незвичайних змін".

Пояс прибув в лабораторію Інституту консервації з Природничого музею міста Ягодина, де він зберігається з 1959 року. Срібло не втрачало свого блиску під час перебування 2500 років у землі та потім за вітриною музею, але минулого року абсолютно несподівано почало змінювати колір.

Зараз ви читаєте новину «Найбільша археологічна знахідка Сербії може зникнути назавжди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі