понеділок, 26 лютого 2018 04:20

Над Великим Каньйоном заборонили польоти літаків

Над Великим Каньйоном заборонили польоти літаків
Національний парк Гранд-Каньйон. Фото: Вікіпедія

26 лютого 1919 року за рішенням Конгресу США Великий Каньйон, унікальний гірський масив вздовж ріки Колорадо довжиною 320 кілометрів з практично вертикальними береговими скелями висотою до 1800 метрів, отримав статус Національного парку.

Національний парк Гранд-Каньйон — це один з найстаріших національних парків США. Знаходиться в штаті Аризона, поблизу міста Флеґстафф, займає площу в 4927 кв. км. Для нього характерні своєрідні форми рельєфу — "башти", "бастіони", грандіозні оголення гірських порід. Каньйон утворений у товщі вапняків, пісковиків і сланців. Створення парку стало одним з перших успіхів природоохоронного руху. Індіанці знали про Гранд-Каньйон ще з давніх часів - про це свідчить наскельні зображення, залишені індіанцями ще 3 тисячі років тому. Подорожуючи в пошуках золота, іспанці виявили Гранд-Каньйон в 1540 році, але змушені були повернутися через брак води. Перша наукова експедиція в Гранд-Каньйон була здійснена Джоном Візлі Пауеллом в 1869 році, який досліджував і описав цей каньйон. Статус національного парку допоміг перешкодити виконанню планів з будівництва греблі на річці Колорадо всередині меж парку. ЮНЕСКО оголосила парк об'єктом Світової спадщини. Гранд-Каньйон, включаючи його велику систему суміжних каньйонів, не є ні найбільшим, ні найглибшим у світі, проте він цінується перш за все своїм гармонійним поєднанням розміру, глибини і багатобарвних шарів оголених гірських порід, які датуються аж до докембрійського періоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вісім років золотої лихоманки в Каліфорнії видобули чотири тисячі тони золота

Гранд-Каньйон – один з найнезвичайніших геологічних об'єктів нашої планети, тому він дуже добре досліджений. У ньому можна знайти 4 геологічних ери Землі, розмаїття скель і печер, що містять багатий геологічний, біологічний і археологічний матеріал. Гранд-Каньйон - одне з головних місць туризму в США — його щорічно відвідують понад 2 млн осіб - близько 10 тисяч чоловік за день. Річка Колорадо природним чином розділяє каньйон на дві частини: північну і південну. Південна частина відкрита впродовж усього року, 24 години на добу. Північна частина приймає гостей лише з 15 травня по 15 жовтня цілодобово, а з 15 жовтня по 1 грудня можна відвідувати парк тільки вдень. Вхідний квиток коштує 15 доларів.

30 червня 1956 року над Великим каньйоном зіткнулися два літаки. Їхні уламки впали на дно каньйону, загинуло 128 осіб. Це була найбільша за кількістю жертв авіакатастрофа в США до 1960 року. Після цього випадку візуальні польоти на ешелонах по повітряних трасах над територією США були заборонені.

Зараз ви читаєте новину «Над Великим Каньйоном заборонили польоти літаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі