пʼятниця, 01 травня 2020 10:40

Нацисти знищили єврейське населення міста

Нацисти знищили єврейське населення міста
Нацисти знищили гетто у Бродах. Фото: deathcamps.org

1 травня 1943 року нацисти вбили 9 тис. євреїв із гетто в Бродах на Львівщині.

Німці заснували гетто восени 1941 року. Туди звезли 12 тис. євреїв з Бродів та навколишніх сіл. Євреям заборонили ходити головною вулицею, усю їхню власність нацисти конфіскували.

З 1 грудня 1942 року гетто обгородили колючим дротом. Будь-які контакти місцевих мешканців з євреями заборонили.

Денна норма хліба мешканців гетто складала 80 грам, поширилася епідемія тифу.

На початку 1943 року в гетто організували групу опору на чолі зі Самуелем Вайлером. Єврейські підпільники встановили контакт із місцевим підрозділом польської Армії Крайової, звідки отримували зброю. Вони планували повстання, якщо нацисти розпочнуть ліквідацію гетто. Напередодні цього 80–200 євреям вдалося втекти до лісу, де вони організували табір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українського священника визнали праведником

Перед ліквідацією члени підпільної групи відкрили вогонь по охороні. У відповідь німецька охорона розпочала масовий обстріл всього гетто. Багатьох євреїв спалили живцем, інших розстріляли. Під час ліквідації гетто до табору смерті у Собіборі депортували останніх 3 тис. євреїв.

З 10 тис. єврейського населення Бродів тільки 88 пережили Голокост.

У Берліні невідомі розкрили могилу Рейнхарда Гейдріха, одного з головних винуватців Голокосту на прізвисько "М'ясник". Зокрема, на могилі на кладовищі Інваліденфрідхоф в центрі Берліна зникла надгробна плита з його ім'ям, повідомляє BBC.

Зараз ви читаєте новину «Нацисти знищили єврейське населення міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі