неділя, 23 вересня 2018 08:20

Набір для евтаназії продають в кожній аптеці

Набір для евтаназії продають в кожній аптеці
Набір для евтаназії. Ілюстрація. https://spzh.news

Бельгія легалізувала евтаназію дорослих тяжкохворих при строго певних умовах 23 вересня 2002 року. У хваленню нового закону передувала гаряча дискусія між представниками різних політичних партій бельгійського парламенту, фахівцями медицини та важкохворими, що виявили різні точки зору на цей суперечливий проект.

Нижня палата парламенту Бельгії легалізувала евтаназію, затвер­дивши відповідний законопроект. Від­повідно до цього закону лікар, який здійснює евтаназію, не буде звинува­чений. Ініціатором став депутат-соціаліст Філіп Мау, який стверджував, що людина, яка вмирає і страждає від нестерпного болю, є єдиним суддею свого життя. З початку 2002 кількість людей, які обирають цей спосіб відходу з життя, неухильно зростає. На наступний рік після прийняття закону до евтаназії вдалися 200 осіб, то у 2004-му пацієнтів було 360, а в 2010 у Бельгії було зареєстровано 1 432 випадку евтаназії. Більшість пацієнтів - люди старше 60 років, у яких діагностовано онкологічні захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівський лауреат добровільно пішов з життя, скориставшись евтаназією

Набір для смертельної ін'єкції вартістю 60 євро продається в більшості аптек країни, купити його може тільки практикуючий сімейний лікар. Набір включає в себе ряд медикаментів, в тому числі ін'єкцію, яка занурює людину в глибокий сон. Подібна речовина використовується у США під час виконання смертних вирок. До складу ін'єкції входять препарати, доступні лише лікарні і витрата яких суворо контролюють.

У листопаді 2013 року спільне засідання комітетів із соціальних справ і з юстиції сенату Бельгії переважною більшістю голосів затвердив законопроект про поширення в деяких випадках закону про евтаназію на неповнолітніх. Евтаназія не заборонена законом в Нідерландах, Люксембургу, Бельгії, в деяких штатах США і в Швейцарії, де умови для добровільного відходу з життя вважаються найбільш ліберальними.

Нобелівський лауреат Крістіан де Дюв пішов з життя, скориставшись евтаназією, яка дозволена в його рідній Бельгії. Де Дюв був членом Королівської академії медицини та Бельгійської академії наук.

Зараз ви читаєте новину «Набір для евтаназії продають в кожній аптеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі