четвер, 12 березня 2015 21:26

На Поліссі чоловіки тисячу років не голили бороди
17

Стефан Таранушенко з істориком Дмитром Яворницьким.
Фото: Валерія Радзієвська
Малюнки Юрій Логвин робив із фотографій Стефана Таранушенка 1929 року.

Полісся — єдиний регіон України, який найбільше зберіг традиції Київської Русі, - розповідає художник і дослідник історії Юрій Логвин. Свого часу він перемальовував знамениті фотографії історика Стефана Таранушенка, які той зробив під час експедиції поліськими селами у кінці 20-х років минулого століття.

Який культурний спадок Русі зберігся на Поліссі?

- На Поліссі до 20 століття збереглася традиція з часів Київської Русі носити бороди і сорочки навипуск, - розповідає дослідник. - По всій Україні після монголо-татарської навали українці бороди не носили і скрізь заправляли сорочку в штани. Тому що доводилося воювати зі степовиками, а підвішувати зброю, обладунок на сорочку, яка йде навипуск, було незручно. У полісян же збереглася ця традиція від Київської Русі. Раніше вважалося, що найбільш архаїчним і старовинним регіоном України є Гуцульщина. Але Полісся архаїчніше.

Чому полісяни не змінювалися?

- Полісся протягом століть було досить мирним регіоном — не стояло на перетині торговельних шляхів. Тут було мало зайд, а тому поліська субкультура законсервувалася на століття. Там було мирне життя, архаїчне. По-своєму складні по своєму і по-своєму багаті умови життя. Повені, болота, навколо ліси з колосальною кількістю рослин і тварин, якщо ними вмієш користуватися. Людське життя - це просто оновлення біологічного процесу, який має підтримуватися повітрям, водою і їжею. Всього цього там було вдосталь. Навіщо тоді тікати з Полісся на інші землі України, щоб стати наймитом, якщо тут ти власник? Тут навесні ставили сіті на рибу. Тарані було повно: коли починався нерест, її черпали саками, як із акваріума.

Полісся не потерпало від загарбників?

- Воно не було на перетині міграційних потоків. Навіщо було йти Наполеону по Поліссю, якщо він міг іти по Смоленській землі далі на Москву? Який сенс був німцям у 1941 році іти не по лівому берегу Прип'яті, де більш-менш оброблені землі білоруські і якісь приблизно дороги, а натомість по болотистому і лісистому правому берегу? Який сенс татарам був іти в лісі і тим паче в болоті? Татари не вміли плавати. Через Дніпро переправлялися бродом. На Дніпрі був Витачівський брід. По ньому в сухий сезон переходили через Дніпро тримаючись за коня. На фарватері вода доходила до горла дорослій людині. Татари, якщо не на броді — перепливали Дніпро тримаючись за кінські хвости.

Тепер Полісся зруйноване Чорнобилем.

- Коли вибухнув Чорнобиль, почали звідтіля вивозити людей, пізніше туди потрапили експедиції, в тому числі Ліна Костенко: у поліських селах знайшли борті з медом. Ще до 1986 року люди займалися бортництвом і добували мед не тільки на пасіках, а й в лісі. Борті висіли на деревах.

Зараз ви читаєте новину «На Поліссі чоловіки тисячу років не голили бороди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі