вівторок, 17 липня 2018 14:32

На Поділлі галичан називали англічанами

На Поділлі галичан називали англічанами
Президент Євген Петрушевич (сидить посередині) та уряд ЗУНР в екзилі. Фото: galinfo

Українська Галицька армія 17 липня 1919 року перейшла через Збруч на територію Української Народної Республіки. З солдатами було близько 100 тис. біженців. Рада народних міністрів УНР виділила 70 млн грн для цієї армії та 11 млн на допомогу цивільним. Місцеві жителі називали галицьких солдатів "англічанами" - через незвичне обмундирування та військовий вишкіл.

До 1919 року Збруч слугував кордоном між Російською та Австро-Угорською імперіями. За рішенням Паризької мирної конференції Польща отримала право зайняти Галичину. Тамтешня армія перейшла на Поділля. Столиця УНР на той час знаходилася в Кам'янці-Подільському, пише сайт jnsm.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вражаючий Кам'янець-Подільський в унікальних фотографіях початку ХХ століття

Історик Михайло Галущак пише, що українці обох таборів - УНР і ЗУНР, часто були дезорієнтовані. Люди нерідко за все своє життя могли і не виїжджати за межі кількох навколишніх сіл. Під час Першої світової війни відбувалося розширення свідомості для багатьох солдатів. Коли вони писали листи з фронту, їм потрібно було вказати не лише назву села, але й повіт. Це збільшувало інтерес українців до географії своєї країни.

Місцями до галичан ставилися з насторогою. Солдати УГА були у розпачі та дезертували.

Після переходу УГА складалася з 12 піших і 1-ї кінної бригади чисельністю 50 тис. вояків.

Кам'янець-Подільський - місто в Україні, центр Кам'янець-Подільського району Хмельницької області, з 22 березня 1919 по листопад 1920 — столиця України; значний економічний, освітній, культурний і туристичний центр країни.

Назва міста походить від слова "камінь" або "кам'яний", вона містить і другу частину, яка вказує на історичну місцевість розташування Поділля. До слова, у давнину є багато згадок про поселення, наприклад, у Київському та Галицько-Волинському літописах Кам'янець згадується 13 разів.

У Кам'янці-Подільському розташовані численні історико-архітектурні пам'ятки - Національний історико-архітектурний заповідник, Історичний музей-заповідник, Замок (XIV–XVI століття, перебудований у XVII–XVIII столітті),Петропавлівський кафедральний костел (XVI століття), дерев'яна Хрестовоздвиженська церква (XVIII століття).

Зараз ви читаєте новину «На Поділлі галичан називали англічанами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі