четвер, 28 листопада 2013 10:00

На Півдні України християни були вже у ХІІ столітті - на острові Березань знайшли хрест-мощевик

На Півдні України християни були вже у ХІІ столітті - на острові Березань знайшли хрест-мощевик
Фото: www.archae.ru

Рідкісна знахідка під час розкопок на острові Березань у Чорному морі підтверджує присутність християн на Півдні України в ХІІ столітті. Хрест- енколпіон, або мощевик, призначався для зберігання святих мощей або частинок хреста, на якому розіп'яли Спасителя. Для цього в давнину його робили у формі коробочки.

Знахідка може вказувати на те, що в XII- XIII століттях Русь, що не мала можливості контролювати причорноморські степи, захоплені печенігами і половцями, мала свої опорні пункти на море і контролювала через них шлях із варяг у греки. Таким місцем дислокації, очевидно, був у середньовіччі острів Березань, який називали тоді островом Св. Євстафія.

На виявленому археологами енколпіони був зображений розп'ятий Христос і святі. Найімовірніше, він належав високопосадовцю - воєводі або навіть князю, оскільки на Русь такі реліквії могли потрапити тільки з Візантії і дуже дорого цінувалися.

Хрест- мощевик, виявлений цього року, є першою знахідкою, яка підтверджує присутність християн на Півдні України в цей період середньовіччя.

Зараз ви читаєте новину «На Півдні України християни були вже у ХІІ столітті - на острові Березань знайшли хрест-мощевик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі