пʼятниця, 30 вересня 2022 07:05

На підводному човні встановили апарат для морозива і напоїв

На підводному човні встановили апарат для морозива і напоїв
В музеї підводного флоту США перший в світі атомний підводний човен можуть відвідати всі охочі. Фото: Navsource.org

У США 30 вересня 1954-го закінчились випробування першого у світі атомного підводного човна "Наутілус".

Атомну субмарину "Наутілус" збудували 1954-го під керівництвом капітана Хаймана Ріковера. Екіпаж складався з 13 офіцерів і 92 матросів. Човен оснастили обладнанням для виготовлення морозива, розливу Coca-Cola і музичною системою. Мав шість носових 533-міліметрових торпедних апаратів і ніс на борту 24 торпеди. У перше плавання вирушив наступного року.

Загалом "Наутілус" мав конструкцію, аналогічну до німецьких підводних човнів типу XXVI, за винятком рубки. У нього був округлий ніс і форма корпуса, корма мала два гвинти. Великий діаметр човна забезпечував простір усередині. Більша частина корпусу мала три поверхи. Корпус – подвійний, реакторний відсік був продовжений до легкого корпусу. Це забезпечувало додаткове охолодження реактора.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атомний човен встановив перший рекорд

Корабель довжиною 97 м міг розвивати швидкість до 20 вузлів. "Наутілус" після 25 років служби був виключений зі складу флоту. Корабель оголосили національним історичним пам'ятником. "Наутілус" відбуксирували в Гротон, штат Коннектикут. В музеї підводного флоту США перший в світі атомний підводний човен можуть відвідати всі охочі.

16 лютого 1960-го підводний човен USS Triton починає операцію Sandblast – першу навколосвітню подорож під водою. USS Triton – єдиний американський підводний човен з двома ядерними реакторами. Його проєктували як підводний човен радіолокаційного дозору. Згодом переобладнали в багатоцільовий.

Навколосвітнє плавання судна підвищило міжнародний престиж США та продемонструвало високу підводну швидкість атомних підводних човнів.

Зараз ви читаєте новину «На підводному човні встановили апарат для морозива і напоїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі